Confidenţialitate

Ce se întâmplă cu românii din Marea Britanie după BREXIT?

Oficialităţile au încercat să le ofere explicații în cursul unor întâlniri cu reprezentanți ai comunităților din Londra și Manchester.

Dreptul de ședere în Marea Britanie și accesul la sistemul de asigurări sociale se numără printre îngrijorările cetățenilor.

Acordul de retragere a Marii Britanii din Uniuena Europeană spune că, după 29 martie, europenii stabiliți deja în Regat vor continua să trăiască la fel ca în prezent – același statut ar urma să-l aibă britanicii stabiliți în statele membre.

Comunitățile de români, însă, au întrebat despre dreptul de ședere permanentă, care poate fi cerut și obținut de către un european care a muncit timp de cinci ani la rînd în Marea Britanie.

Demnitarii de la Londra au explicat că această schemă nu reprezintă un sistem de vize și că statutul de rezident permanent poate fi obținut relativ simplu, online.

Deținătorii acestui statut își păstrează dreptul de a lucra, cel de a studia, dreptul de a accesa sistemul medical britanic şi cel de securitate socială pe o perioadă nelimitată.

Nu e limpede, însă, ce se va întîmpla în cazul unui Brexit fără acord, mai ales după ce Parlamentul de la Londra a respins deja – în mod categoric – planul negociat de premierul Theresa May cu Bruxelles-ul.

Cetățenilor români li s-au dat însă asigurări că vor putea circula în Marea Britanie cu pașaportul ori cartea de identitate indiferent de rezultatul noilor negocieri.

Potrivit estimărilor oificiale, în Marea Britanie trăiesc și muncesc în acest moment aproximativ 400 de mii de români.