Confidenţialitate

Ce metode există pentru a urmări alunițele cu probleme?

Cu toții avem alunițe și nu de puține ori suntem îngrijorați de prezența lor. Medicul specialist dermatolog Mihai Lupu nu spune cum putem urmări modificările de la nivelul alunițelor în așa fel încât să depistăm la timp eventualele probleme care pot apărea.

 „Fiecare dintre noi a auzit „povestea” cu vecinul care a avut o aluniță la care s-a umblat și apoi a făcut cancer și a murit. Acest lucru este departe de a fi adevărat. Pericolul adevărat, nu constă în excizia alunițelor atipice, ci amânarea sau refuzul tratamentului adecvat”, spune Dr. Mihai Lupu la Minutul de Sănătate, la Europa FM.

Există mai multe opțiuni pe care le aveți în ceea ce privește urmărirea alunițelor atipice sau tratamentul lor, în cazul în care acesta se impune.

Cele mai sigure opţiuni pentru a urmări alunițele cu probleme:

1. Supravegherea prin video-dermatoscopie, ce presupune fotografierea aluniței în profunzimea pielii cu ajutorul unui dermatoscop, stocarea datelor în computer și calcularea unui scor de risc și compararea aspectului la controlul periodic, de obicei la 6 luni pentru alunițele cu risc și la 1 an pentru celelalte.

2. Se poate de asemenea realiza o hartă dermatoscopică ce presupune o înregistrare a tuturor aluniţelor unei persoane pentru a le putea urmări în mod obiectiv evoluţia, comparându-le la anumite intervale de timp.

3. În cazul aluniţelor ce prezintă criterii de risc se impune excizia lor chirurgicală şi examinarea lor sub microscop, în laboratorul de histopatologie.