Ce meserii vor alege generațiile viitoare?

Aproape două treimi dintre elevii de clasele a XI-a şi a XII-a din România şi-ar alege, după finalizarea studiilor, un loc de muncă în IT sau medicină, arată rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate.

Domeniul economic, al managementului şi al antreprenoriatului este atractiv pentru un viitor job este atractiv pentru 13% dintre elevii claselor a XI-a şi a XII-a. 8% ar opta pentru un loc de muncă în domeniul juridic (avocat, jurist, procuror, judecător).

Un loc de muncă în poliţie sau armată (6%) este de două ori mai atractiv decât în educaţie sau sport. Interesul pentru meseria de profesor este exprimat de elevi în proporţie de doar 3%. Printre meseriile ‘exotice’ menţionate în răspunsurile la chestionare regăsim: pilot de drone şi miner spaţial.

Unu din doi elevi consideră că noile meserii ale viitorului vin din domeniul roboticii, inteligenţei artificiale şi al calculatoarelor, 16% din imprimarea 3D, 14% din realitatea virtuală.

Cei mai mulţi dintre elevi (61%) cred că vor face între două şi cinci schimbări în decursul carierei, în timp ce 22% cred că vor schimba „macazul” în viaţa lor profesională doar o dată. Restul de 17% mizează pe flexibilitate profesională şi cred că vor face peste cinci schimbări în cariera proprie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS