Ce mai înseamnă astăzi 23 august?

Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României. În cărțile de istorie scrie că la data de 23 august 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Pentru mulți dintre tinerii de astăzi, semnificațiile sunt, însă altele.

Așa numita Generaţie Millennials a dezvoltat obiceiul de a ignora sau a acorda prea puţin interes evenimentelor istorice care au pus bazele statelor moderne şi a tot ceea ce reprezintă stabilitatea lor socială, economică şi politică.

Pe 23 august 1991, de exemplu, s-au pus bazele internetului. Iar pentru tinerii de azi și nu numai nu e o informație de neglijat.

De asemenea, între 1948 şi 1990, această dată a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României, deoarece în 1944, România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite, regele Mihai înlăturându-l prin forţă pe mareşalul Antonescu.

În communism, ziua era marcată prin parade grandioase în cinstea lui Nicolae Ceaușescu. Alexandru Căpușneac, regizor ethnic la TVR povestește pentru televiziunea public un incident din culisele parade anului 1985. Cum s-a strigat Jos Ceaușescu la o repetiție pentru parada de 23 august ?

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit Mediafax, din perspectiva domeniului sportiv, foarte mulţi tineri sunt pasionaţi de meciul dintre FCSB şi Sporting Lisabon. 23 august 1973 este și ziua în care Ilie Năstase a devenit lider mondial al clasamentului ATP, poziţie pe care a păstrat-o timp de 40 de săptămâni.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS