Confidenţialitate

Ce greșeli nu ar trebui să facă un proprietar de șemineu – sfaturi de la experți (P)

Un șemineu vine împreună cu o mulțime de motive de bucurie pentru întreaga familie și cu plăcerea relaxării chiar și în cele mai reci zile de iarnă. Însă, în același timp, el vine și o serie de responsabilități care nu ar trebui să fie ignorate, pentru siguranța locuinței și familiei dumneavoastră. Am discutat cu o echipă de experți în șeminee și am primit o listă cu lucruri pe care niciun proprietar de șemineu nu ar trebui să le facă, pentru a se putea bucura de căldura acestuia fără griji.

Numărul unu pe listă este ignorarea curățării și verificării coșului de fum și a șemineului. Nu omiteți acest pas deoarece de el poate depinde siguranța întregii locuință. Coșurile de fum neverificate la timp sunt principala cauză de incendii domestice în România. Solicitați serviciile unui coșar profesionist și autorizat care să verifice măcar odată pe an, înainte de începerea sezonului rece, buna funcționare a hornului și a focarului.

Un alt aspect care necesită atenție este alegerea ramei decorative. Nu cumpărați o ramă până nu verificați cu precizie dacă este compatibilă cu dimensiunea și modelul focarului. De asemenea, acesta ar trebui să se potrivească cu designul încăperii și să nu fie un model care se va demoda rapid. Nu alegeți o ramă de șemineu supradimensionată, deoarece focarul vă părea prea mic și prost ales, totuși nu optați nici pentru o ramă prea mică dacă încăperea este una amplă, pentru că astfel șemineul nu va fi pus în valoare.

Nu aglomerați zona din jurul șemineului, deoarece acesta poate emana căldură ce se poate transfera la obiecte inflamabile precum mobilierul, covoarele sau perdelele. Nu decorați partea superioară a șemineului cu obiecte ce s-ar putea supraîncălzi. De asemenea, nu poziționați televizorul prea aproape de șemineu deoarece ar putea anula garanția celor două produse.

Un alt sfat important este acela de a nu uita de curățarea cenușii. Nu lăsați cenușa să se acumuleze și măturați-o cât mai des posibil, de preferabil după fiecare utilizare a șemineului. Acumularea de cenușă nu este doar periculoasă pentru șemineu, ci poate diminua și calitatea aerului din încăpere.

Sperăm că aceste sfaturi v-au fost de folos și vă invităm să solicitați consultanță gratuită din partea experților pentru informații suplimentare.