Confidenţialitate

Ce gene le putem transmite copiilor?

Genetica joacă un rol important în viețile noastre, dar și a urmașilor noștri. Ce putem moșteni de la părinți sau ce putem transmite copiilor noștri?

Aproximativ 50% din riscul pentru alcoolism este determinat genetic, printr-un mecanism complex, pentru cealaltă jumătate fiind responsabil mediul din jur.

Există mutații la nivelul unor gene particulare, precum gena BRCA care conduc la apariția mai multor tipuri de cancer, precum cancerul de sân sau de ovar, la vârste mai mici decât vârsta medie la care apar acestea, dar și a cancerului de prostată la bărbați.

Nu orice persoana cu o gena BRCA defecta va dezvolta cancer de san sau de ovar, dar prezintă un risc crescut și trebuie să urmeze pașii pentru prevenția apariției acestuia. Testarea genetica este importanta pentru identificarea celor care prezinta un risc semnificativ de cancer de sân sau de ovar și pentru aplicarea metodelor de prevenție.

Imposibilitatea de a distinge culoarea verde de cea roșie este mai frecventă în rândul bărbaților, decât în rândul femeilor, deoarece genele care codifică receptorii pentru aceste culori sunt situate una lângă cealaltă pe cromozomul X. Bărbații au un singur cromozom X, moștenit de la mamă, dar femeile au doi cromozomi X, și dacă unul dintre ei conține gene normale, atunci defectul este estompat.

A fost descoperită, de asemenea, o genă care crește riscul ca un individ sa fie violent.

Deși există studii care demonstrează rolul eredității în obezitate, cele mai multe cazuri sunt rezultatul unei alimentații nesănătoase, neechilibrate și sedentarismului.

Un istoric familial de boală cardiacă, diabet, atac vascular cerebral sau hipertensiune arterială ar trebui să constituie un element de îngrijorare. Copiii celor care suferă de astfel de boli ar putea să le moștenească.

Același lucru este valabil pentru acnee, intoleranța la lactoză sau alopecie.