Confidenţialitate

Ce este cancerul colorectal și cum poate fi prevenit (P) | VIDEO

Cancerul de colon și cancerul colorectal (care combină cancerul de colon și cancerul de rect) sunt afecțiuni maligne ce apar la nivelul intestinului gros, ultimul segment al tubului digestiv. Aceste afecțiuni debutează la nivelul rectului (partea finala a tubului digestiv) sau la nivelul colonului (intestin gros). Cancerul de colon afectează de regulă persoanele care au peste 45-50 de ani, deși poate să apară la orice vârstă. De obicei, începe prin apariția unor formațiuni necanceroase (benigne) pe peretele intestinului gros, numite polipi. Cu timpul, nedepistați si netratați, unii dintre polipi se pot modifica și pot declanșa boala canceroasă.

Cancerul colorectal (CCR) reprezintă o cauză importantă de morbiditate şi mortalitate, această patologie fiind la ora actuală a doua cauză de mortalitate neoplazică în România, după cancerul pulmonar. Riscul apariției este egal la femei și bărbați. Detecția precoce crește substanțial șansele de tratament și de supraviețuire. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un program riguros de screening adresat persoanelor care prezintă risc crescut de cancer.

„Cancerul colorectal este o boală care poate fi evitată, prin prevenție și prin screening. Prevenția înseamnă îndepărtarea factorilor de risc, iar screeningul înseamnă diagnosticarea cancerului în stadiul inițial, în care boala poate fi tratată curativ. Important este participarea la screeningul pentru cancerul colorectal înainte ca semnele și simptomele să devină manifest. Screeningul se face și în România destul de bine organizat prin determinarea hemoragiilor oculte, urmat de colonoscopie”, a explicat Dr. Adina Emilia Croitoru, medic primar oncolog, Șef Departament de Oncologie Medicală din Institutul Clinic Fundeni.

Este cunoscut şi demonstrat ştiinţific faptul că un mod de viaţă sănătos, cu evitarea factorilor de risc, poate preveni cel puţin o treime din cancere, depistarea precoce şi tratamentul curativ pot evita decesul prin cancer la încă o treime din bolnavi.

„Cancerul colorectal și în general toate cancerele sunt apanajul vârstei înaintate, dar și stilului de viață. Un număr mic de cancere sunt cancere ereditare. Factorii de risc cei mai importanți, pe care îi cunoaștem cu toții, sunt alimentația (carnea roșie, carnea procesată, alcoolul), fumatul, obezitatea, lipsa activității fizice”, a mai spus Dr. Adina Emilia Croitoru.

Diagnosticul de cancer de colon se realizează după colonoscopie, urmată de un examen histopatologic. Tratamentele sunt multiple, a mai explicat Dr. Adina Emilia Croitoru. “Sunt tratamente locale, care se adresează stadiilor localizate, și tratamente sistemice. În funcție de stadiul histopatologic, se asociază sau nu tratament sistemic, însemnând chimioterapie sistemică, pentru tratarea micometastazelor din timpul actului operator. Vorbim tot mai mult de un tratament personalizat, în funcție de boală și de pacient. În funcție de boală se fac o serie de analize pentru tumora de colon pentru a putea asocia chimioterapeiei și tratmentul molecular”.

Aflați mai multe despre cancerul colorectal urmărind interviul integral.