Confidenţialitate

CCR ar urma să dezbată astăzi dacă legea fugarilor este sau nu constituțională, după ce sesizarea Înaltei Curți a fost amânată de 3 ori de magistrați | AUDIO

CCR ar urma să dezbată miercuri, 20 martie, dacă legea fugarilor este sau nu constituțională. Programată inițial pentru 31 ianuarie, dezbaterea sesizării Înaltei Curți a fost amânată de 3 ori până acum de magistrații CCR. Legea fugarilor prevede o pedeapsă suplimentară pentru condamnații definitiv care nu se predau într-o săptămână.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Legea fugarilor, inițiată de ministrul Justiției Alina Gorghiu, a fost adoptată în noiembrie anul trecut de Camera Deputaților, for decizional. Potrivit actului normativ, cei care au fost condamnați definitiv și nu se predau în termen de 7 zile vor fi acuzați și de evadare. Asta înseamnă că vor primi o pedeapsă suplimentară cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Legea a fost trimisă la promulgare la președintele Klaus Iohannis, dar apoi a fost atacată la Curtea Constituțională de Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța Supremă a explicat că legea fugarilor ar încălca dreptul la un proces echitabil.

CCR ar fi urmat să dezbată sesizarea pe 31 ianuarie. Ședința s-a amânat mai întâi pentru 21 februarie, apoi pentru 13 martie. Săptămâna trecută, CCR a anunțat că pe 20 martie este noul termen pentru dezbatere.

Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România sau Dragoş Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România, care au reuşit să plece din ţară pentru a scăpa de închisoare. Italia şi Grecia sunt ţările preferate de fugarii condamnaţi.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Procurorii din Mangalia cer mutarea dosarului lui Vlad Pascu. Tânărul, care a condus sub influența drogurilor, a ucis doi studenți