Confidenţialitate

CCR: Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, neconstituțională | AUDIO

Legea care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat este neconstituțională, a decis Curtea Constituțională, la sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Președintele Curții, Marian Enache, a anunțat că decizia a fost luată în unanimitate de către judecătorii constituționali.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

CCR a admis obiecția formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție și a constatat că legea este neconstituțională în ansamblul ei, pe motiv că dispozițiile referitoare la interdicția cumulului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă, garantat de Constituție.

În aceste condiții, legea se întoarce în Parlament, pentru a fi modificată, a anunțat președintele Curții Constituționale, Marian Enache. Legea privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul a fost adoptată pe 28 iunie și prevedea că în 30 de zile de la data intrării legii în vigoare a actului normativ, pensionarii care continuau să lucreze să aleagă dacă rămân angajați, caz în care urma să li se suspende plata pensiei pe durata exercitării activității.

În actul normativ erau exceptate însă noi categorii de bugetari, între care parlamentarii, angajații Băncii Naționale, persoanele care ocupă funcții clericale sau membrii Academiei Române.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Guvernul adoptă azi OUG pentru industria jocurilor de noroc. Marcel Ciolacu: Nu e normal ca industria pariurilor să aibă atâta putere. Amenință politicieni și concediază jurnaliști | AUDIO