CCR l-a invitat pe Iohannis să participe la judecarea sesizării sale şi a CSM privind OUG 13

Curtea Constituţională l-a invitat, miercuri, pe preşedintele Klaus Iohannis la şedinţa în care vor fi dezbătute cele două sesizări de conflict juridic de natură contituţională între puterile statului pe tema OUG 13, sesizări făcute de către şeful statului şi de către Consiliul Superior al Magistraturii .

”Avem o şedinţă publică mâine, o să avem şedinţa prin care vom soluţiona cele două sesizări pe conflict de natură constituţională între puterile statului, între Parlament şi puterea judecătorească, între Parlament şi Guvern. Am invitat părţile, l-am invitat şi pe preşedintele României, dar nu în calitate de parte, că nu e parte. Parte sunt Parlament, Guvern şi CSM. Am adresat o invitaţie de a participa la şedinţă şi preşedintelui. Vom vedea mâine dacă vine sau nu, noi ne-am făcut datoria să-l înştiinţăm cu privire la termenul de judecată al sesizării pe care domnia sa a făcut-o şi una similară a făcut CSM”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, citat de News.ro.

El a mai spus că excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului împotriva OUG 13 va fi dezbătută joi de Curtea Constituţională.

Sesizarea Avocatului Poporului asupra ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind dezincriminarea mai multor infracţiuni a fost înregistrată vineri la Curtea Constituţională (CCR), părţile implicate trebuind să trimită punctele de vedere până pe 7 februarie.

Tot până pe 7 februarie trebuiau să trimită puncte de vedere părţile implicate şi în privinţa celor două sesizări privind conflictul juridic de natură constituţională în puterile statului, trimise săptămâna trecută de preşedintele Klaus Iohannis şi de către CSM.

Guvernul a aprobat duminică ordonanţa de urgenţă prin care este abrogată OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal şi Codul de Procedură Penală.

Noul act normativ a fost publicat în Monitorul Oficial şi a fost înregistrat la Parlament pentru dezbatere tot duminică, zi în care a intrat şi în vigoare.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS