Confidenţialitate

CCR discută sesizarea lui Iohannis cu privire la modificările aduse Legii CSM

Curtea Constituţională a României discută, marţi, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la modificarea Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Președintele Klaus Iohannis a atacat modificările aduse legii CSM la începutul lunii mai.

Este legea care îi amputează șefului statului una dintre atribuțiile principale în domeniul Justiției: numirea șefilor Înaltei Curți de Casație și Justiție. Practic, prin modificările aduse actului normativ, președintele a fost eliminat din procedura de numire a președinților și vicepreședinților Instanței Supreme, această competență fiind transferată în totalitate Consiliului Superior al Magistraturii.

Opoziția a atacat până acum în două rânduri legea la Curtea Constituțională, dar judecătorii au decis menținerea acestei prevederi.

Șansele de câștig ale președintelui în fața Curții sunt minime, având în vedere că judecătorii constituționali i-au respins acestuia săptămâna trecută, ca inadmisibilă, sesizarea făcută pe legea privind organizarea judiciară. Motivul invocat de CCR a fost acela că legea a mai fost analizată în două rânduri, iar cererea președintelui este nejustificată.

După decizia Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis va avea la dispoziție 10 zile pentru a promulga actul normativ.