Confidenţialitate

CCR a respins sesizarea Guvernului privind moțiunea de cenzură depusă de PSD

Curtea Constituțională a respins sesizarea Guvernului Orban împotriva moțiunii de cenzură depuse de PSD.

Practic, nu există un conflict juridic între legislativ și executiv din cauza depunerii moțiunii în luna august, în timpul vacanței parlamentare.

Decizia Curții a fost luată cu unanimitate de voturi, toți cei nouă judecători fiind de acord cu respingerea contestației guvernului.

Pe de o parte, s-a constatat că nu există conflict între guvern și parlament pe motiv că moțiunea de cenzură a fost depusă în sesiune extraordinară. Argumentul în acest caz este că legiuitorul constituant nu a exclus posibilitatea de a depune o moțiune de cenzură într-o sesiune sau în alta, în legea fundamentală neexistând nicio prevedere în acest sens.

Pe de altă parte, nu există conflict între parlament și guvern nici din pricina faptului că votul privind moțiunea de cenzură nu se poate da în altă sesiune decât cea în care a fost depusă, așa cum a reclamat guvernul. O moțiune poate fi votată oricând, au decis judecătorii.

Totuși, judecătoarele Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, ambele numite de președintele Iohannis, deși au fost de acord cu respingerea sesizării guvernului, nu au agreat și motivele pentru care ceilalți judecători au luat această decizie.

Cele două judecătoare și-ar fi dorit ca CCR să nu mai intre pe fondul problemei și să respingă contestația premierului ca inadmisibilă.