Cazul Țundrea: Întâlnirea dintre adevăratul criminal și victima celei mai mari erori judiciare / INTERVIU

Bărbatul condamnat la 25 de ani de închisoare pentru crimă și viol, fapte pentru care inițial a fost găsit vinovat Marcel Țundrea, a fost eliberat ieri din penitenciarul de maximă siguranță din Târgu Jiu.

Gheorghe Avram a redevenit liber la 5 ani de când a primit sentința.

Acest lucru a fost posibil prin contopirea perioadelor pe care bărbatul le-a petrecut anterior în spatele gratiilor, pentru alte fapte.

Marcel Țundrea a fost închis pe nedrept timp de 12 ani, pentru o crimă pe care a comis-o. A fost găsit nevinovat abia în 2004, pe baza unui test AND.

Cazul său a fost considerat la vremea respectivă cea mai mare eroare judiciară din România.

Țundrea nu a mai aflat cine este adevăratul criminal, pentru că la scurt timp după eliberare s-a îmbolnăvit și a decedat.

Într-un interviu acordat corespondentei Europa FM în Gorj, Gabriela Mladin, Gheorghe Avram a vorbit despre condamnarea sa despre care spune că nu e explus să fie – ca și în cadrul lui Țundrea – o eroare judiciară.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

G.A.: Sistemul din România a făcut în așa fel încât să mă scoată vinovat 100% pentru fapta respectivă.

Rep.: Și după această condamnare, și după ce ați stat 5 ani, să zicem, din pedeapsa asta de 25, dumneavoastră susțineți în continuare că sunteți nevinovat?

G.A.: Nevinovat.

Rep.: Sistemul a greșit și în cazul lui Țundrea și în cazul dumneavoastră?

G.A.: E posibil să mai greșească și în alt caz. Fiindcă nu am fost numai noi doi acuzați în primă fază, suspecți au fost mulți.

Rep.: Mai sunteți suspect și în alte cazuri? Că au fost mai multe crime pe aici petrecute.

G.A. : Eu am fost cercetat în mai multe rânduri pentru mai multe fapte, dar nu s-a adeverit la niciuna că aș fi vinovat. Deși, nici la asta la care s-a presupus că a fost fapta lui Țundrea nu s-au găsit probe, nu s-au găsit. Dar…

Rep.: Povestea cu ADN-ul cum o explicați?

G.A.: ADN-ul este cumva o probă, dar nu în cazul meu. Fiindcă eu le-am dat probe la anchetatori pentru fapta respectivă și s-a făcut, s-a reconstruit un nou dosar. Vechiul dosar.

Rep.: Adică în cazul ăsta?

G.A. : În cazul ăsta. Vechiul dosar era ca probă ADN trecut AB4, ceea ce trebuie să afle toată lumea, și probele respective au dispărut și s-a construit noul dosar cu A2, probele mele, pe care le-am dat eu, și au reconstit un nou dosar. Și m-au scos vinovat 100%.

Rep.: Domnul Avram, susțineți că și în cazul dumneavoastră este vorba de o eroare judiciară?

G.A. : Eu așa susțin. Din moment ce nu am făcut fapta. Întradevăr în ziua respectivă cum s-a petrecut fapta am avut tangență cu respectiva victimă și cu fratele ei, am stat de vorbă pe podul respectiv, dar nu am comis fapta. Puteam să spun oricând, da, fapta este consumată, ce a fost, a fost, nu mi-am dat seama, puteam spune oricui treaba asta. Dar nu puteam să recunosc fapta, adică să recunosc ceva ce nu am făcut. Ce am făcut întradevăr, am făcut.

Rep.: Vă referiți la acea crimă, cu acel tânăr.

G.A.: Da, da. Am plătit pentru ea.

Rep.: În opinia dumneavoastră, credeți că Marcel Țundrea a fost autorul în cazul Mioarei?

G.A.: Nu pot să dau un verdict deoarece era și o martoră care susținea, în al doilea rând are și o declarație dată în dosarul respectiv, în care zicea că martora nu putea să-l vadă pe el în locul respectiv din cauza vegetației. Cu alte cuvinte și-a cam recunoscut vina.

Rep.: Dacă susțineți că sunteți victima altei erori judiciare ce aveți de gând să faceți?

G.A.: Nu voi face nimic, doamnă. Nu voi face nimic fiindcă nu am nimic de câștigat. Poate voi câștiga și eu ce a câștigat Țundrea. Ce a câștigat Țundrea? N-a câștigat nimic.

Rep.: Penitenciarul Târgul Jiu are un regim semi-deschis, înseamnă că dumneavoastră ați avut probabil după primii ani un comportament foarte bun în penitenciarul de maximă siguranță din Craiova.

G.A.: În toți anii pe care i-am petrecut la pușcărie, am avut un comportament bun. Eu de regulă nu am fost un om violent, numai în cazul în care am fost provocat. Am făcut întradevăr un omor, l-am executat, am fost eliberat, după aceea am comis o altă faptă. Adică o conducere fără permis în care am fost arestat din nou, mi s-a dat restul de pedeapsă, care nu s-a executat la fapta de omor, iar pe traseu, au lucrat cu fapta respectivă.

Rep.: Viața dumneavoastră cum este, domnul Avram?

G.A.: Acum? La ora actuală? Nu aș prea avea cuvinte să vă spun, să vedem ce rezervă viitorul.

Rep.: Ați avut familie? Ați avut copil?

G.A.: Am avut familie, am avut copil, cu toate astea, mi s-a distrus. Sunt cu ai mei, cu frații, cu mama, ca să o spun, voi părăsi țara, dacă pot voi uita că sunt român, nu se mai merită să trăiești într-o țară cum este România și la sistemul care este. Oriunde în țară, în lume. Nu în România.

Rep.: Știu că la un moment dat ați avut o perioadă în care ați stat în aceeași cameră, în închisoare, cu Marcel Țundrea. Cum au fost acele momente? Ce ați discutat? Ați discutat vreodată despre crima asta?

G.A.: Da, am discutat. Pe undeva îmi cerea și ajutorul unde nu știa. Dar degeaba.

În vârstă de 47 de ani, Gheorghe Avram s-a întors acasă, în satul Comăneşti, din localitatea Târgu Cărbuneşti, după ce a executat o pedeapsă de numai cinci ani pentru crimă.

El a fost eliberat condiţionat, marţi, 19, septembrie, din Penitenciarul Târgu-Jiu. Avram a fost găsit vinovat, în anul 2012, de instanţa de judecată pentru uciderea şi violarea unei fete de 14 ani.

Fapta s-a petrecut în anul 1992 şi, iniţial, Marcel Ilie Ţundrea a fost cel trimis în judecată de procurori şi condamnat de instanţa de judecată la 24 de ani de închisoare.

După 12 ani, în anul 2014, Ţundrea a fost eliberat din închisoare după ce şi-a demonstrat nevinovăţia, iar în spatele gratiilor a fost trimis Gheorghe Avram.

Foto: Gabriela Mladin

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS