Confidenţialitate

Cazul Navalnîi: Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile să vină cu clarificări

Germania dă Rusiei un ultimatum de câteva zile să vină cu clarificări în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. Ministrul de externe german Heiko Maas, într-un interviu pentru cotidianul Bild, amenință că vor impune sancțiuni în cazul în care nu vine vreun răspund de la Moscova.

Şeful diplomaţiei germane spune că, în cazul în care se va decide impunerea de sancţiuni, ele vor trebui să fie ţintite şi nu a exclus cu totul un impact asupra proiectului gazoductului Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică.

Principalul oponent al Kremlinului, Aleksei Navalnîi este în prezent internat într-un spital din Berlin, deoarece – potrivit guvernului cancelarului Angela Merkel – a fost „fără nicio îndoială” otrăvit în Rusia în timpul unui turneu electoral cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok.

Berlinul şi alte ţări occidentale au cerut Moscovei în repetate rânduri să facă lumină în acest caz, însă ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat săptămâna aceasta că acuzaţiile de asasinat trebuie primite cu „o bună doză de scepticism” şi a cerut Berlinului să vină cu dovezi.