Confidenţialitate

Cazul fetiței ucise la Galați: Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție a decis trimiterea Corpului de control la DGASPC Galați și la Direcția de Asistență Socială

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) a decis joi trimiterea Corpului de control la DGASPC Galați, dar și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați. Corpul de control urmează astfel să verifice modul în care a fost gestionat și instrumentat tragicul caz de la Galați, în urma căruia o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața, ca urmare a violențelor la care a fost supusă de către mama sa.

„Având în vedere tragicul caz de la Galați, în urma căruia o fetiță de 9 ani și-a pierdut viața, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Rareș-Petru Achiriloaie, a decis încă de ieri trimiterea Corpului de control la DGASPC Galați, dar și la Direcția de Asistență Socială a municipiului Galați, pentru a verifica modul în care a fost gestionat și instrumentat acest caz”, au transmis reprezentanții ANPDCA.

Potrivit instituției, „celelalte două surori ale fetiței, în vârstă de 3 și 7 ani, au fost preluate în sistemul de protecție specială, în familia unui asistent maternal. Din păcate, în urma evaluării minorelor la domiciliul asistentului maternal, s-au constatat urme de violență fizică, arsuri și cicatrici pe mai multe părți ale corpului. Cele două minore vor fi incluse într-un program de consiliere pentru depășirea traumei suferite”.

Totodată, „conform DGASPC Galați, în urma preluării celorlalte două minore din familie, s-a cerut efectuarea unei expertize medico-legale în regim de urgență și au fost solicitate informații cu privire la eventualele spitalizări ale minorelor de la Spitalul Clinic de Urgență Galați.”

Control intern la DGASPC Galați. Președintele ANPDCA: „Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz”

La nivelul DGASPC Galați a fost dispus un control intern cu privire la modul în care dosarul minorei a fost instrumentat la nivelul Serviciului Evaluare Inițială în Situații de Abuz, Neglijare, Trafic, Migrație și Repatrieri, a precizat ANPDCA.

Este profund îngrijorător faptul că majoritatea cazurilor de violență asupra copiilor, care ajung în atenția autorităților, se înregistrează în mediul în care aceștia ar trebui să se simtă cel mai în siguranță, în familie. De aceea, este imperativ să conștientizăm amploarea acestui fenomen și să luăm măsuri eficiente pentru a preveni și a interveni de urgență în cazurile de violență asupra copiilor în mediul familial și nu numai. Subliniez importanța raportării oricărei suspiciuni de de abuz, neglijare, exploatare sau violență împotriva copilului la numărul unic de urgență 119” – Rareș-Petru Achiriloaie”, a declarat președintele ANPDCA.

„Din informațiile furnizate până la acest moment de DGASPC Galați reies următoarele aspecte:

  • Cazul familiei în cauză s-a aflat în atenția DGASPC Galați încă din luna martie 2023, ca urmare a unei sesizări primite de la o unitate de învățământ preșcolar din Galați cu privire la posibilitatea existenței unui abuz fizic asupra uneia dintre cele trei minore, în mediul familial;
  • În urma sesizării primite au fost anunțate organele de poliție (a fost deschis un dosar penal pe numele mamei) și s-au făcut verificări în familie cu privire la toți cei trei copii (anchetă socială, evaluare psihologică, caracterizări educaționale);
  • La finalul demersurilor s-a ajuns la concluzia că agresiunea fizică ar fi fost un “eveniment singular”, dar și că mama nu se putea ocupa singură de creșterea celor trei copii, din cauza unei dizabilități mintale.
  • Rudele mamei și-au asumat responsabilitatea îngrijirii și supravegherii celor 3 minore;
    În aprilie 2023, cazul fetițelor a fost referit Direcției de Asistență Socială a municipiului Galați în vederea monitorizării familiei.”

ANPDCA a mai precizat că, din datele strânse de instituția sa, „au fost înregistrate 20.598 de sesizări de suspiciuni de abuz/neglijare/exploatare produse asupra copilului ,primite de DGASPC-urile din întreaga țară, în perioada 01 ianuarie – 30 septembrie 2023.”

Dintre acestea au fost confirmate de către specialiștii direcțiilor 13.340 de cazuri, din care 11.421 s-a înregistrat în familie, a transmis ANPDCA.

Linie telefonică gratuită pentru raportatea și prevenirea cazurilor de violență împotriva copilului: 119

Pentru a sesiza cazurile de abuz, neglijare și exploatare a copilului sau dacă sunteți martorul unei agresiuni împotriva unui minor, puteți apela gratuit numărul unic național – 119.

Sursa foto: Shutterstock