Confidenţialitate

Cazul fetiței din Mehedinți: Avocatul Poporului s-a autosesizat și a dispus o anchetă

Avocatul Poporului anunță că s-a sesizat din oficiu și a dispus o anchetă în cazul fetiței luată cu mascații din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie care locuiește în Statele Unite. Sesizarea vizează posibila încălcare a dreptului la viață și integritate și protecția copiilor.

„Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a demarat o anchetă urgentă în cazul fetiței luată cu mascații din casa în care a crescut, după ce a fost adoptată de o familie din Statele Unite ale Americii. Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22 și art. 49 din Constituția României, privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și protecția copiilor și a tinerilor. Ancheta va fi efectuată de către specialiști din cadrul Domeniului pentru prevenirea torturii și Avocatului Copilului”, potrivit unui comunicat de presă.

Fetița a fost luată cu mascații vineri din casa în care a fost crescută de un asistent maternal, din Baia de Aramă, județul Mehedinți, după ce copila a fost înfiată de o familie din America. Imediat după ce fetița a fost luată din casă a apărut un val de nemulțumiri, oamenii fiind supărați de faptul că fetița a fost luată împotriva voinței ei.

Autoritatea pentru Protecția Drepturilor Copilului a precizat că persoana de la care a fost preluată fetița din Mehedinți nu mai avea calitatea de asistent maternal, fiindu-i retras atestatul, astfel că fata era reținută ilegal.

Luni dimineață, corpurile de control ale Agenției Naționale de Protecție a Drepturilor Copilului și Agenției Naționale pentru Prestații și Inspecție Socială vor ajunge în Dolj și Mehedinți pentru un  raport amănunțit de acolo de la fața locului – a anunțat ministrul Muncii.