Cauzele febrei la copii

Febra la copii este un semn îngrijorător pentru fiecare părinte. Care sunt cauzele acesteia?

Infecțiile virale sunt cea mai frecvent întâlnită cauză. Tusea, răceala, gripa, probleme de tranzit intestinal, toate acestea pot fi cauzate de către un virusuri.

Infecțiile bacteriene sunt mai rare decât cele virale și pot cauza afecțiuni mai grave precum pneumonia, infecții urinare, septicemie sau meningită.

Atunci când un copil are febră este important să apelați la medic dacă este vorba despre un copil cu vârsta sub 3 luni și are temperatura peste 38 de grade Celsius, sau are vârsta între 3 și 6 luni și are temperatura peste 39 de grade Celsius. Specialiștii spun că peste vârsta de 6 luni valoarea temperaturii nu mai este un indicator atât de bun.

Bineînțeles, dacă apar probleme respiratorii, somnolență excesivă și stare generală proastă, convulsii, dureri care cresc în intensitate, necesită de urgența consult medical de specialitate.

Este recomandat să stabiliți cu medicul pediatru ce medicamente puteți să-i administrați copilului în caz că acesta are febră și în ce condiții ar trebui să apelați serviciul de urgență.

Hidratarea este foarte importantă. Din cauza febrei, se pierd lichide prin transpirație, vărsături sau tranzit intestinal accelerat. Urmăriți semnele deshidratării precum gura și buzele uscate, ochii înfundați în orbite, somnolența și deteriorarea stării generale.

Nu ignorați mâinile și picioarele foarte reci, piele palidă sau albăstruie sau bombarea fontanelelor la bebeluși, adică a punctelor moi de la nivelul capului.