Confidenţialitate

Câți români au votat până la ora 9:00 la Referendum și la Alegerile Europarlamentare

Secțile de vot s-au deschis duminică dimineața la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00.

Prezența la vot poate fi urmărită în timp real pentru fiecare localitate și județ la adresa https://prezenta.bec.ro. Ținând cont că unii votanți pot opta să-și exprime opțiunea doar pentru alegerile europarlamentare, nu și pentru Referendum, procentele sunt diferite, cel puțin la această oră.

Potrivit BEC, până la ora 9 au votat pentru Europarlamentare 614.669 de votanți, dintre care 94.406 de votanți pe liste suplimentare. Asta echivalează cu o prezență la vot la ora 9:00 de 3,36%.

Cei mai mulți votanți matinali sunt bărbați din categoriile de vârstă 45-64 și peste 65 de ani.

Diferența între românii care au votat până la ora 9:00 la Referendum și cei care au votat la alegerile europarlamentare este una considerabilă.

În cazul Referendumului au fost până la ora 9:00 la vot 2,70 % dintre votanți. Cea mai mare prezență la vot pentru Referendum este în ILFOV (3,64 %), CONSTANŢA (3,55 %) și TULCEA (3,52 %). La polul opus sunt județele MARAMUREŞ (2,09 %), BISTRIŢA-NĂSĂUD (2,10%) și VASLUI (2,11%).

 

Alegerile europarlamentare şi Referendumul se  desfăşoară în aceleaşi secţii de votare.

Cetățenii cu drept de vot aflați în străinătate pot vota la referendumul național în aceleași secții de votare organizate pentru desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Pentru cele două scrutine, Referendumul și alegerile pentru Parlamentul European, alegătorii vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum.

Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

La Referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin “Da” sau “Nu” cu privire la următoarele întrebări:

1. Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?

2. Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?