Confidenţialitate

Câți kilometri de autostrăzi au promis politicienii în ultimii 25 de ani

Dacă țineți cont de promisiunile făcute de politicieni, România are deja peste 10.000 de km de autostrăzi. Dar realitatea este mult diferită, după cum arată o analiză Mediafax, demnă de Republica Fantastică România.

Campionul absolut al promisiunilor este Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în perioada decembrie 2012 – iulie 2013, cu 4.000 de kilometri. Dan Şova, ministru în perioada martie-iunie 2014, a promis și el 2.020 de kilometri, în timp ce alți miniștri s-au limitat la a avansa cifre în jurul a 1000 de kilometri noi de autostradă. În 2008 a apărut chiar și o platformă electorală a PSD din care rezultau 1.000 de kilometri de autostrăzi noi până în 2012. Suntem în 2017 și încă nu s-a ajuns acolo…

Promisiuni au fost și promisiuni au rămas.

În ”hora” promisiunilor măsurate în kilometri de autostradă a intrat și fostul președinte al României Traian Băsescu. „Vă garantez că peste doi ani România va avea 700 de kilometri de autostradă”, spunea Traian Băsescu în 2009.

Revenind în zilele noastre, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că în acest an vor fi gata 90 de kilometri de autostradă. Asta la validarea din ianuarie, în Parlament, când a declarat și că vom avea lansări în licitare pentru alţi 600 de kilometri.

Câteva luni mai târziu, rezultatele au rămas în planuri, însă promisiunile s-au schimbat. Același Răzvan Cuc, secondat acum de noul premier Mihai Tudose, a spus, în urmă cu doar câteva săptămâni, că se pregătesc 800 de kilometri noi de autostradă.

Revenind la realitatea dură din Republica Fantastică România, vineri s-a aflat că o porţiune de 70 de metri din terasamentul tronsonului Lugoj-Deva s-a surpat, iar administratorul infrastructurii rutiere, CNAIR, îi ameninţă pe constructorii şi consultanţii implicaţi cu rezilierea contractelor.