Catedrala Notre-Dame afectată de ploi, poluare și uzură, ar putea fi restaurată cu sprijin american

Catedrala Notre-Dame din Paris, afectată de poluare, intemperii și uzura provocată de trecerea timpului, ar putea fi renovată cu sprijinul unor filantropi din Statele Unite, informează AFP.

Lista de lucrări care trebuie efectuate în regim de urgență devine tot mai lungă, iar statului francez îi va fi foarte greu să se descurce de unul singur.

Catedrala Notre-Dame din Paris, înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, cel mai vizitat monument istoric din Europa (între 12 milioane și 14 milioane de vizitatori pe an), o bijuterie a arhitecturii gotice din perioada cuprinsă între secolele al XII-lea și al XIV-lea, domină peisajul din Ile de la Cite prin turnurile și fațada ei impresionante.

Lăsând la o parte acest decor, alte părți exterioare ale sale se află într-o situație mai puțin strălucită. În special în fața catedralei.

Pe fațada principală, garguii — jgheaburi medievale — și-au pierdut capetele și arborează tuburi din PVC deloc elegante pentru evacuarea apelor pluviale. În altă parte a fațadei, o balustradă a dispărut, fiind înlocuită cu o scândură din lemn.

Un pinaclu e în ruină, piatra s-a topit ca un bulgăre de gheață, tocul unui vitraliu a fost ros de carii… La înălțime, sub arcele butante care susțin catedrala, elementele decorative care s-au desprins din ele au fost depozitate din precauție și formează mici cimitire de pietre.

Statul francez, proprietarul edificiului, îi consacră deja 2 milioane de euro pe an.

La această sumă se adaugă 4 milioane de euro pe an, din contribuție publică, cetățenii fiind invitați să doneze câte 1 euro.

Pe de altă parte, Andre Finot, responsabil cu comunicarea pentru catedrală și îndrăgostit de celebrul edificiu parizian, dorește să găsească noi filantropi care să doneze pentru Notre-Dame.

“Există o urgență reală”, a declarat el pentru AFP, enumerând distrugerile cauzate de poluarea aerului și ploile acide, dar salutând sprijinul constant acordat de statul francez. “Poți să îți dai seama că nu este suficient”, a adăugat el, precizând că administratorii edificiului vor avea nevoie de 100 de milioane de euro pe 20 de ani și de 150 de milioane pe 30 de ani pentru a realiza lucrările necesare.

O fundație de drept american, Friends of Notre-Dame de Paris, tocmai a fost înființată pentru a se adresa în Statele Unite unui public “care are cultura donației și este foarte atașat de acest monument”.

Vedetele americane aflate în trecere prin Paris nu ezită să se oprească pentru a vizita Notre-Dame. La fel au procedat cântăreața pop-R&B Beyonce și soțul ei, rapperul Jay Z.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS