Câtă încredere aveţi în dascălii copiilor voştri?

Circa 8.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ protestează, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de nivelul de salarizare propus de Guvern prin noua ordonanţă, ameninţând că dacă nu se găsesc soluţii reale se poate ajunge la boicotarea examenelor.

Protestatarii s-au strâns, în jurul orei 11.00, în faţa Guvernului, urmând să plece în marş spre Palatul Cotroceni. Dascălii, veniţi din mai multe judeţe, sunt nemulţumiţi de nivelul de salarizare şi de ordonanţa propusă de Guvern.

“Ne nemulţumeşte salarizarea şi proiectul de lege al salarizării care trenează de mult timp şi potrivit căreia nu suntem bine încadraţi. Plus 6% din PIB pe care nu i-am primit niciodată”, a declarat un dascăl pentru MEDIAFAX.

Oamenii poartă mesaje precum “Lăsaţi educaţia educatorilor”, “Cu Iohannis credeam noi că o să scăpăm de nevoi” sau “Educaţia şi ţara şi-au pierdut răbdarea”.

“Am ajuns să ne căutăm altceva de muncă, pentru că din învăţământ nu se poate trăi”, a spus un protestatar.

Un alt dascăl a declarat pentru MEDIAFAX că “pot spune că am ajuns în locul în care noi ţipăm, noi auzim şi ei sunt surzi”.

Potrivit unui document obţinut de MEDIAFAX, ordonanţa de urgenţă privind salariile din sectorul bugetar, respinsă de liderii sindicatelor din educaţie, prevede o creştere salarială de 207 lei pentru un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare.

În prezent, potrivit unui exemplu conţinut de grilă, un profesor gradul I, vârsta 25-30 de ani, cu studii superioare, are un salariu de încadrare de 2.405 lei (conţine cele trei majorări succesive anterioare), la care se adaugă gradaţia de merit, 601 lei, indemnizaţie diriginte, 301 lei, spor de vechime, 826 lei, compensaţii tranzitorii rural, 241 lei, şi se ajunge la un salariu de bază de 4.374 lei. La salariul de bază se adaugă două sporuri, spor simultan, 331 lei, şi spor rural, 241 lei, şi rezultă un salariu brut de 4.946 lei.

Este potrivit ca, în acest moment, Guvernul să ia decizia majorării salariilor dascalilor?

Câtă încredere aveţi în dascălii copiilor voştri?