Cât de importantă este vaccinarea pentru prevenția rujeolei

Rujeola, cunoscută popular sub numele de pojar, este o boală infecțioasă extrem de contagioasă provocată de un virus.

Acesta se transmite prin contact direct sau pe calea aerului. Primul semn al pojarului este, de regulă, febra, care apare la 10-12 zile după infecție și care durează 4-7 zile.

Între timp apar și semne similare unei răceli banale, ca în final să apară și erupția cutanată inițial la nivelul feței și gâtului, care apoi se extinde.

În ciuda existenței unei metode de prevenție eficiente, adică a vaccinului, rujeola continuă să provoace numeroase decese în rândul copiilor la nivel global, fie din cauza lipsei de acces la vaccinare, fie din cauza refuzului vaccinării.

Conform OMS între anii 2000 și 2014, vaccinarea împotriva rujeolei a avut un imact major, prevenind peste 17 milioane de decese. Foarte important de menționat sunt și complicațiile pe care le poate produce rujeola, complicații imediate sau la distanță și care pot interesa chiar și sistemul nervos central, precum meningita sau encefalita.

Vaccinarea este un element important pentru o stare de sănătate fără probleme. Vaccinarea salvează milioane de vieți în lume.