Confidenţialitate

Cât de greu i-a fost Anei Aslan să lanseze ”elixirul tinereții”

A creat primul medicament care întârzie îmbătrânirea, dar și primul institut de geriatrie din lume, unde s-au tratat personalităţi sau simpli pacienţi de pe toate continentele.

Cine nu-și dorea să amâne bătrânețea cât mai mult? Șefi de stat, artiști sau actori cunoscuți din toată lumea, au venit la București să încerce … elixirul tinereții.

Cum era posibil un asemenea pelerinaj de străini în România comunistă? – am încercat să aflăm răsfoind dosarul de la Securitate al Anei Aslan, împreună cu Dana Iamandi, cercetator la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

În dosar se găsesc însemnări și despre interesul Occidentului, și nu numai, față de felul în care o doctoriță din România a reușit, prin tratamentul aplicat să facă – de exemplu – un bătrân de 112, cel mai vârstnic locatar al Institutului de la Otopeni, a reușit să urce trei etaje.

Așadar, cât de greu i-a fost unei femei la sfârșitul anilor 50 să lanseze Gerovitalul, numit și Elixirul tinereții?

Și cât de greu i-a fost Anei Aslan să schimbe mentalitatea despre bătrânețe, vorbind despre propria filosofie, despre o bătrânețe activă și despre dorința de a trăi mult și în folosul celorlalți?

Un reportaj de Liliana Nicolae

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.