Cât costă un test COVID-19 în Bulgaria. Recomandări MAE

Românii care își fac testul COVID-19 în Bulgaria intră sub incidența legislației bulgare, anunță Ministerul român de Externe. Acest lucru înseamnă că dacă rezultatul testului va fi pozitiv, persoana respectivă va fi plasată în carantină sau autoizolare pe teritoriul acestui stat.

În Bulgaria, un test Real Time PCR pentru depistarea coronavirusului costă în jur de 100 de leva, ceea ce înseamnă aproape 250 de lei, mai puțin decât în România, unde clinicile private cer între 280 și 360 de lei pentru același tip de test. Atrași de prețul mai mic, dar și pentru că în țara noastră s-au format deja liste de așteptare pentru testul COVID-19, unii români au ales să se testeze în țara vecină. Mulți au nevoie de acest test pentru a putea intra pe teritoriul Greciei, prin punctul de frontieră Kulata-Promachonas.

Ministerul de Externe le amintește celor care intenționează să se testeze în Bulgaria că în cazul în care vor fi confirmați cu Sars-Cov-2 se vor supune măsurilor care se aplică în țara vecină, inclusiv plasarea în carantină și autoizolarea. De altfel, la intrarea în Bulgaria, orice persoană este obligată să completeze o declarație prin care își asumă că se expune riscului de îmbolnăvire cu coronavirus, că va călători pe propriul risc și că va respecta, pe teritoriul acestei țări, măsurile dispuse prin ordin al ministrului Sănătății.

Pe de altă parte, cei care se pregătesc pentru vacanțe în Grecia sunt sfătuiți de Ministerul de Externe să ia în calcul posibilitatea ca autoritățile elene să modifice, fără preaviz condițiile de intrare în țară, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19.

În prezent, la intrarea în Grecia, românii trebuie să prezinte pe lângă acel cod rezultat în urma completări formularului cu datele personale și un test molecular negativ pentru infecția cu coronavirus, prelevat cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul acestei țări. Testul trebuie făcut în laboratoare acreditate și prezentat în engleză.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS