Cât costă pregătirile pentru școală?

Ghiozdan, penar, caiete, acuarele, cam așa încep zilele acestea listele de cumpărături ale părinților care au copiii la școală.

Pe 11 septembrie începe școala, iar părinții au început deja goana după rechizite și îmbrăcăminte pentru copii. Pentru un copil, o familie trebuie să plătească cel puțin 800 de lei pe un ghiozdan cu rechizite, dar și pentru uniformă.

În magazine, prețul unui ghiozdan pleacă de la 20-30 de lei și poate ajunge la 100 de lei. Sunt chiar și ghiozdane tip troller, cu roți, ce îi ajută pe copii să care cantitatea mare de cărți și caiete. Acestea costă aproape 120 de lei.

Ca să umpleți ghiozdanul, va mai trebuie încă 60-70 de lei, având în vedere că – de exemplu – un penar simplu costă 9 lei, iar cele mai complexe sau cu personaje din desene animate costă 20-30 de lei, un compas costă 8 lei, un caiet costă între 1 leu și 5 lei, iar prețul unui stilou pleacă de la 10 lei și ajunge și la 45 de lei. Creioanele simple costă 2 lei – 4 bucăți, iar un set de acuarele costă aproape 6 lei. La cheltuielile pentru ghiozdan, se adaugă cele cu îmbrăcămintea și încălțămintea.

Am stat de vorba cu Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinti spune că la toate aceste cheltuieli se mai adaugă și materialele auxiliare cerute de profesori în clase. În total, spune acesta, cheltuielile ajung la cel puțin 800 de lei.

Să mai spunem că la cheltuielile cu rechizite și îmbrăcăminte, se mai adaugă apoi – pe tot parcursul anului școlar – cheltuielile cu meditațiile. Prețul sedintelor de două ore pleacă de la 40 de lei și pot ajunge chiar și la peste 200 de lei, in functie de experienta profesorului.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS