Confidenţialitate

Cât costă apa potabilă în România. Consumatorii din cel mai sărac judeţ al ţării plătesc cel mai mult

Preţul cel mai mare al apei potabile, în România, se plăteşte la Vaslui. Este vorba de 5,69 lei/mc. Este un preţ mare, apreciază Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului , raportat la puterea de cumpărare din România şi comparativ cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Paradoxal, cea mai scumpă apă potabilă, furnizată de în sistem centralizat, o plătesc consumatorii din cel mai sărac judeţ al ţării: Vaslui. 5, 69 lei.

Cea mai ieftină apă din țară, 3,70 lei/mc, o plătesc consumatorii din Sibiu. Bucureștenii plătesc la Apa Nova 3,93 lei pentru un metru cub de apă potabilă.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorului e de părere că prețul apei furnizate de operatorii regionali este unul piperat raportat la puterea de cumpărare medie a consumatorului român, cei mai afectați fiind consumatorii din mediul rural, unde nivelul de trai este cel mai scăzut comparativ cu cel înregistrat în regiunile rurale din celelalte țări membre ale Uniunii Europene.

Numai 7 din 10 gospodării din România beneficiază de serviciul centralizat de alimentare cu apă, potrivit Asociaţiei pentru protecţia Consumatorului.

Şi numai una din două gospodării are acces la canalizare.

Potrivit aceleiaşi surse, România va reuși abia în următorii 30 de ani să atingă standardele europene în materie de alimentare cu apă și canalizare pentru toată populația.