Confidenţialitate

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, încununarea unei povești de dragoste | GALERIE FOTO

Castelul Sturdza, amplasat în mijlocul unui parc ce se întinde pe 30 de hectare, a aparținut familiei Strudza-Ghica și a fost construit în perioada 1880 – 1904, în stil neogotic. Castelul se află în satul Miclăușeni, în județul Iași, la 20 de kilometri distanță de orașul Roman.

“Totul a început cu o poveste de dragoste. Se întâmpla cu 150 de ani în urmă, când George Sturdza s-a căsătorit cu Maria Ghica, iar cei doi, după nuntă, au plecat în luna de miere în Occident, unde au stat aproape un an.

Când s-au întors, au construit acest castel în stil neogotic, inspirat din Germania, Franța și Austria. Se consideră un dar de nuntă, mai ales că Maria era artista familiei. Toate picturile din castel au fost realizate de Maria, pe o perioadă ce s-a întins pe 10 ani.

Lucrarile pentru finalizarea castelului au durat 24 de ani. Erau aduși meșteri din diferite zone ale țării, dar mai ales din Bucovina. Unele camere aveau parchetul similar cu tavanul, create în oglindă.

Parchetul Castelului Sturdza

Apoi, George și Maria organizau la castel serate literare, prilej să invite aici personalități precum Kogălniceanu, Vasile Alecsandri sau Nicolae Iorga.

Crucea cu șarpe și leul, elemente principale din blazonul familiei Sturdza

George și Maria au avut un singur copil, o fată pe nume Ecaterina, care a moștenit castelul și domeniul său extins. S-a căsătorit cu un prinț bogat din familia Cantacuzino, însă soțul ei, Șerban Cantacuzino, a murit rapid din cauza unei boli incurabile.

În Primul Război Mondial, familia a folosit o parte din castel drept spital pentru îngrijirea răniților. Însuși George Enescu a fost invitat la castel câteva zile pentru a le cânta răniților.

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, tot castelul a fost ocupat de armata sovietică. Rușii nu au bombardat castelul, dar la plecare au luat toate colecțiile, începând cu mobilierul, candelabre, tablouri, cărți etc.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, când începe să se instaleze regimul comunist, Ecaterina alege să doneze castelul Episcopiei Romanului, cu condiția de a se înființa cât mai repede o mănăstire pentru măicuțe.

Totul a funcționat perfect timp de câțiva ani, după care au venit comuniștii și au transformat castelul în depozit de arme sau de grâne. După ce a fost alungată de la castel, Ecaterina s-a călugărit și a luat numele “maica Macrina”, a povestit Sebastian Marcoci, custodele Castelului Sturdza de la Miclăușeni.

Sebastian Marcoci, custodele Castelului Sturdza de la Miclăușeni

În anii 60, în Castelul Sturdza s-a înființat un ospiciu pentru copii cu dizabilități, care a funcționat timp de 41 de ani, până în 2001.

Actualmente, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași. Astăzi, la Castelul Sturdza se organizează diverse festivaluri sau evenimente, cu prilejul zilelor de sărbătoare.

Castelul Sturdza – GALERIE FOTO:

Foto: Lavinia Dragomir