Casa în care a copilărit Trump, ocupată de refugiaţi în weekend

Casa în care a copilărit preşedintele american Donald Trump, la New York, a avut în weekend locatari noi – refugiaţi care şi-au împărtăşit poveştile, pentru a atrage atenţia asupra crizei refugiaţilor, relatează Associated Press.

Locuinţa cu trei etaje, în stil Tudor, construită de tatăl lui Trump, Fred, în 1940, poate fi închiriată în prezent pe Airbnb, cu preţul de 725 de dolari pe noapte. În martie, ea a fost vândută unei personae neidentificate, pentru 2,14 milioane de dolari.

Organizaţia internaţională antisărăcie Oxfam a închiriat-o sâmbătă şi a invitat patru refugiaţi să discute cu jurnaliştii.

“Am vrut să îi transmitem un mesaj puternic lui Trump şi liderilor lumii, că trebuie să facă mai mult pentru a primi refugiaţii”, a declarat Shannon Scribner, director al Departamentului umnitar al Oxam America.

Într-un dormitor de la etaj, Eiman Ali, în vârstă de 22 de ani, se uită în jur, la podeaua din lemn închis la culoare şi la o copie a cărţii “Trump: The Art of the Deal”, aflată pe o masă din apropiere.

“Ştiind că Donald Trump era aici la vârsta de patru ani mă face să mă gândesc unde eram eu la vârsta da patru ani”, spune Ali, zâmbind, cu faţa încadrată de un hijab gri. “Cu toţii suntem copii crescuţi să fie cetăţeni productivi, care au atât de multe vise şi speranţe”, adaugă ea.

Ali avea trei ani când a ajuns în SUA din Yemen, unde părinţii ei fugiseră când a izbucnit războiul în ţara lor de origine, Somalia.

În apropiere, Ghassan al-Chahada, în vârstă de 41 de ani, un refugiat sirian care a sosit în SUA cu soţia şi cei trei copii ai săi, în 2012, stă într-o cameră cu paturi suprapuse şi o plăcuţă pe care scrie că probabil acela a fost dormitorul lui Donald Trump în copilărie.

“Înainte să înceapă conflictul în Siria, visam să venim în America. Pentru noi a fost un vis îndeplinit”, a povestit el.

Bărbatul a mărturisit, însă, că viaţa sa s-a schimbat când Trump a semnat ordinul prin care le-a interzis oamenilor din Siria şi alte cinci ţări cu populaţie musulmană că intre pe teritoriul SUA.

“Speram că obţin Cartea Verde şi să pot să îmi vizitez ţara. Dar de când a fost ales Trump, nu îndrăznesc, nu îndrăznesc să părăsesc această ţară şi să nu pot să mă întorc”, explică el.

Trump a locuit în casa respectivă până la vârsta de aproximativ patru ani, când familia s-a mutat într-o altă casă construită de tatăl său în apropiere.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS