Carmen Dan, despre implementarea unui sistem de alertă în situații de criză

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat, luni dimineaţă, la Timişoara, referitor la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis adresată Guvernului de a implementa un sistem de avertizare rapidă a populaţiei în situaţii de criză, că premierul Tudose are o întâlnire cu reprezentanţii companiilor de telefonie mobilă şi cu specialişti de la nivelul ministerelor competente pentru a vedea cum poate exista un sistem de avertizare şi informare prin SMS.

Ministrul a recomandat descărcarea aplicaţiei Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, spunând că este utilă, pentru că informaţiile despre fenomenele meteo periculoase sunt transmise în timp real.

„Nu ştiu dacă vă amintiţi, noi am vorbit cu ceva zile în urmă, când făceam exerciţiile de alertare pentru cutremur, despre necesitatea identificării unor soluţii pentru implementarea unui astfel de sistem şi vorbeam atunci că sunt discuţii pe care le purtăm cu operatorii de telefonie mobilă, în aşa fel încât să fie, în afară de avertizarea sonoră pe care o ştiţi prin sirene, şi acest sistem de avertizare cu nişte mesaje tip SMS, care în afară de avertizare, să dea şi instrucţiuni despre cum să acţionezi în situaţii limită de genul acestora. În acest moment, la Guvern, la solicitarea premierului Tudose, există o întâlnire cu reprezezanţii ANCOM şi cu specialişti de la nivelul ministerelor care au competenţă în domeniu, aşteptăm să vedem care este feedback-ul”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.

Ministrul a amintit de aplicaţia gestionată de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi a spus că doar 100.000 de persoane au descărcat-o.

„Noi transmitem în timp real toate informaţiile despre fenomene meteo periculoase şi despre alt gen de evenimente care se întâmplă şi sunt coordonate la nivelul MAI. Din păcate, chiar dimineaţă am vrut să ştiu exact câţi dintre cei interesaţi au descărcat această aplicaţie şi până în acest moment sunt aproximativ 100 de mii de utilizatori. Este utilă o astfel de aplicaţie, ar trebui descărcată, pentru că are informaţii utile”, a subliniat ministrul.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS