Confidenţialitate

Carles Puigdemont nu se prezintă la audierile din Spania de teama arestului

Președintele demis al Cataloniei – Carles Puigdemont – nu se va prezenta în fața justiției din Spania – de teama arestului, spune avocatul său.

Destituit din funcție de Guvernul de la Madrid, imediat după declarația de independență, liderul separatist catalan se află, în prezent, la Bruxelles.

Joi ar fi trebuit să fie audiat de judecători.

Avocatul lui Carles Puigdemont spune că acesta nu se va prezenta în fața judecătorilor spanioli până nu sosesc reacțiile Guvernului spaniol.

“…există un risc ridicat cA acesta să fie arestat” dacă se întoarce în Spania, spune apărătorul său.

Carles Puigdemont fusese, în aceste zile, convocat împreună cu 13 dintre foștii săi consilieri în fața tribunalului.  Ar fi trebuie să fie audiați în vederea unei posibile inculpări după declarația de independență votată vineri de parlamentul Cataloniei.

Avocatul spune că este “prematur” să se spună dacă Puigdemont va putea beneficia de un proces echitabil în Spania, dar va invoca această temere – în cazul în care se va cere extreădarea.

Aflat la Bruxelles, Pujdemont a spus, într-o conferință de presă, că se va întoarce în Spania doar dacă va primi ‘garanții’ din partea executivului spaniol privind un ‘proces corect’.