Care este mecanismul unui episod alergic

Factorii cauzatori ai alergiilor se pot întâlni oriunde. Frecvent, alergiile sunt provocate de polen, acarienii din praf, mucegai sau celule descuamate din pielea animalelor.

Persoanele care suferă de alergii au un sistem imun sensibil la unul sau mai mulți alergeni. În mod normal, sistemul imun luptă împotriva bacteriilor sau virusurilor. Dar atunci când există o reacție alergică la polen de exemplu, înseamnă că polenul este văzut ca o amenințare.O reacție alergică poate apărea în urma contactului cu alergenul, sau inhalarea sau înghițirea acestuia.

Odată ce a pătruns în organism, sistemul imun reacționează și începe să producă anticorpi. Prin intermediul reacțiilor anticorpilor se trimit semnale unor celule ce poartă numele de mastocite. Care la rândul lor secretă substanțe chimice precum histamina. Apare inflamația, țesutul din jurul vaselor mici de sânge devine lax, iar fluidul din vase se va scurge cu ușurință în acest spațiu creat. Astfel, nasul începe să curgă, iar căile respiratorii devin mai înguste și respirația se îngreunează.

Alergiile apar de regulă în familie. Atunci când ambii părinți suferă de alergii, riscul pentru copii este 75%. Atunci când doar unul dintre părinți este alergic, riscul ajunge la aproximativ 30%. Apariția alergiilor depinde, de asemenea, și de expunerea la alergeni, uneori fiind necesari ani pentru dezvoltarea reacțiilor alergice la un anumit factor.

Medicamentele antihistaminice, decongestionantele, picăturile de ochi și sprayurile nazale vin în ajutorul celor alergici. Medicul sau farmacistul ne pot ajuta să alegem care dintre acestea ne sunt necesare.Medicul alergolog depistează substanțele la care o persoană este alergică prin teste speciale.