Confidenţialitate

Carburanții s-au scumpit din nou, cu o diferență de aproape un leu între prețul motorinei și cel al benzinei | AUDIO

După o mică ieftinire de 4 bani, săptămâna trecută, carburanții s-au scumpit din nou. La unele stații prețul benzinei se apropie de 8 lei, iar al motorinei de 9 lei.

Europa FM l-a întrebat pe jurnalistul Mihai Nicuț de la economica.net cum se explică aceste noi scumpiri și de ce există o diferență de aproape un leu între prețul motorinei și cel al benzinei:

„Este cerere mare de diesel, cerere mare de motorină iar rafinăriile din zona noastră nu pot asigura și avem o creștere de preț dată și de contextul geopolitic complicat care a dus la creșteri ale costurilor de transport ale vaselor prin Marea Neagră. România primește țiței și carburanți exclusiv pe cale maritimă și acest lucru se vede și el în preț și așa se explică și diferența care a ajuns la aroape 1 leu pe litru între benzină și motorină. Este mai mare decât diferența care se constată în restul Uniunii Europene.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Jurnalistul Mihai Nicuț se așteaptă să continue scumpirea carburanților, dar nu crede că vom asista în perioada următoare la majorări bruște de preț:

„Trendul este crescător, prețul petrolului, după cum vedem, nu scade sub 100 de dolari la modul semnificativ, dolarul se apreciază, dolarul este principala monedă în care se fac schimburi energetice în lume. Avem debutul perioadei de concedii, când creșterea de carburanți crește, deci nu sunt motive de ieftinire în perioada următoare, mă refer la o ieftinire semnificativă. 10 lei pe litru cred că este totuși mult pentru perioada următoare, în afara unei situații extraordinare, de genul chiar al impunerii unui embargou petrolier asupra Rusiei, care ar duce cotațiile la cer.”

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Potrivit calculelor făcute de jurnalistul Mihai Nicuț, în ultimele luni, un plin de motorină s-a scumpit cu 50-60 de lei, iar unul de benzină cu 40 de lei.