Confidenţialitate

Se reduce perioada de carantină pentru contacții și bolnavii COVID, dar și pentru persoanele care intră în România din alte țări. Masca FFP2 nu este obligatorie | VIDEO

Șeful DSU – Raed Arafat – și secretarul de stat în Ministerul Sănătății – Adriana Pistol susțin o conferință în urma ședinței CNSU de vineri, 7 ianuarie 2022. Contacții direcți ai unui caz COVID vor sta în carantină timp de 5 zile dacă sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile. Cei care nu sunt vaccinați și nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile, trebuie să stea în carantină timp de 10 zile. Cei care se infectează cu coronavirus și suferă de o formă ușoară sau medie, se vor izola pe o perioadă de 7 zile.

Reducerea perioadei de carantină de la 14 zile la 5 pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 180 de zile”, spune Raed Arafat că este una dintre schimbările adoptate.

Câte zile transmite boala o persoană vaccinată și câte zile transmite boala o persoană nevaccinată?

Adriana Pistol: „Persoanele vaccinate și persoanele care sunt foste bolnave în ultimele 6 luni au deja un anume grad de protecție prin imunitatea dobândită, prin urmare perioada de transmitere a îmbolnăvirii este mult mai scurtă. Acesta este și motivul pentru care am hotărât că perioada de cinci zile este suficientă. Vorbim despre carantină, nu persoanele bolnave. Cele bolnave vor fi izolate timp de 7 zile”.

Adriana Pistol: „Izolarea este o măsură aplicabilă persoanei pozitive care dacă este vaccinată și fost bolnav va sta în izolare 7 zile. Carantinarea se aplică persoanelor sănătoase care fie sunt contact direct cu o persoană bolnavă sau vin din zone roșii sau alte țări.

Persoanele nevaccinate care devin pozitive vor fi izolate pentru 10 zile dacă forma de îmbolnăvire este ușoară sau medie și permit această perioadă, pentru formele severe este evident că vor spitalizate atât cât este necesar”.

Definiția contactului direct nu a suferit nicio modificare: Contact prelungit, minim 15 minute, la o distanță mai mică de 2 metri, fără să poarte mască sau echipament de protecție dacă vorbim despre personal medical.

Copii infectați cu Omicron la nivel național

Adriana Pistol: Foarte puțini, 2 sau 3.

Formularul PLF

„Rămâne în vigoare cu certitudine. Este o cerință a UE și este utilizat în aproape toate statele UE și nu numai. Face parte din mecanismele – și naționale și internaționale – de investigație epidemiologică pentru că informațiile pe care le conține și ne permite să depistăm foarte repede o personaă care a fost contact și nu știe, contact al unui caz care s-a confirmat ulterior”, a explicat Adriana Pistol.

Măștile FFP2 cu preț dublat sau aproape dublat

Raed Arafat: „Nu știu să fie gândită o astfel de măsură în România. Toate fake news-urile care au ieșit că este obligatorie masca FFP2 au dus la practica dublării prețului. Se poate și cu masca chirurgicală și cu masca FFP2, dar nu este obligatorie la acest moment. Este obligatorie masca medicală. Sunt interzise măștile textile”.

„Ordinul de ministru se semnează azi și se trimite la Monitorul Oficial”, a mai spus șeful DSU.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani începe după ce ajung dozele de vaccin anti-COVID | AUDIO

Autor: Carmen Zanfir