Confidenţialitate

Cântăreaţa care ar fi trebuit să reprezinte Rusia la Eurovision 2017 a cântat din nou în Crimeea

Cântăreaţa Yulia Samoylova, care ar fi trebuit să reprezinte Rusia la Eurovision Song Contest 2017 cu piesa ”Flame is burning”, a interpretat melodia în Crimeea, marţi, în cadrul unui eveniment care a celebrat victoria Uniunii Sovietice împotriva Germaniei naziste, într-un gest de sfidare, după ce Ucraina, care găzduieşte competiţia muzicală în acest an, i-a interzis accesul în teritoriu, informează Reuters.

Ucraina a transmis că Yulia Samoylova nu poate călători la Kiev pentru Eurovision, competiţie care a început marţi, cu prima semifinală. Motivul a fost că artista a cântat în Crimeea în anul 2015, după ce Rusia a anexat peninsula.

Yulia Samoylova a interpretat melodia ”Flame is burning”, marţi, în faţa a mii de persoane, în oraşul portuar Sevastopol, unde se află flota Rusiei de pe Marea Neagră.

Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, dar multe ţări consideră că acest teritoriu aparţine în continuare Ucrainei.

Yulia Samoylova a mai cântat “Victory Day”, un cântec sovietic compus pentru cel de-Al Doilea Război Mondial.

Moscova a acuzat Ucraina că a discriminat-o pe Yulia Samoylova şi că a încălcat regulile competiţiei muzicale.

Organizatorii Eurovision au sugerat două compromisuri prin care cântăreţei Yulia Samoylova să i se permită participarea la concurs, dar Rusia le-a respins, iar televiziunea publică a transmis că va boicota ediţia din acest an a competiţiei.

Yulia Samoylova a evitat să menţioneze Eurovision Song Contest şi a mulţumit mulţimii aflate în piaţa Nakhimov din Sevastopol pentru invitaţia la acea zi simbolică.

”Am venit astăzi aici cu mare plăcere şi bucurie. Este o onoare imensă pentru mine să cânt aici pe 9 mai şi voi încerca să impart această bucurie cu voi”, a spus Yulia Samoylova.

În urma primei semifinale a Eurovision Song Contest 2017, care a avut loc marţi, la Kiev, s-au calificat în ultima etapă a competiţiei 10 ţări dintre cele 18 care au participat. Acestea au fost anunţate în ordine aleatorie: Republica Moldova, Azerbaidjan, Grecia, Suedia, Portugalia, Polonia, Armenia, Australia, Cipru şi Belgia.

Ţările din grupul celor cinci mari plătitoare – Franţa, Germania, Spania, Marea Britanie şi Italia – sunt calificate, alături de ţara gazdă, Ucraina, direct în finală, care va avea loc sâmbătă.

Reprezentanţii României, Ilinca şi Alex Florea, vor intra în concurs cu melodia ”Yodel It!” în cea de-a doua semifinală, joi. În această etapă a concursului vor mai concura: Macedonia, Malta, Olanda, Serbia, Danemarca, Ungaria, Austria, Irlanda, Elveţia, Estonia, Israel, Bulgaria, San Marino, Lituania, Croaţia, Norvegia şi Belarus.

Eurovision Song Contest 2017 se desfăşoară sub sloganul “Celebrate diversity”, în competiţie participând în total 42 de ţări, după retragerea Rusiei.