Confidenţialitate

Când ar trebui să vă echipați mașina cu anvelope de iarnă (P)

Iarna va fi aici în câteva luni. Scăderea temperaturilor va fi vizibilă în câteva săptămâni, însoțită de condiții meteorologice nefavorabile. Zăpada și ploaia nu vor întârzia prea mult, ceea ce implică faptul că trebuie să luăm măsuri de precauție extreme atunci când ne urcăm la volan. Mai ales dacă conducem pe suprafețe umede, deoarece mașina își poate pierde stabilitatea din cauza aderenței mai mici a anvelopelor și poate provoca un accident.

O modalitate de a minimiza riscurile atunci când conduceți pe drumuri montane unde temperaturile sunt foarte scăzute și zăpada și ploaia sunt abundente este dotarea mașinii cu anvelope de iarnă. Acestea sunt pe piață de mai bine de 40 de ani. Anvelopele de iarnă sunt deosebit de eficiente atunci când temperaturile scad sub 7 ° C. Conținând o cantitate mai mare de cauciuc natural decât anvelopele convenționale, acestea reușesc să adere la suprafețe cu prezență a apei, gheții sau zăpezii datorită flexibilității mai bune pe care o prezintă.

Recunoașterea anvelopelor de iarnă este ușoară. Pictograma unui munte cu trei vârfuri cu reprezentarea unui fulg de zăpadă în interior și marcajul M + S (Noroi – Zăpadă) este o dovadă că ne confruntăm cu o anvelopă pentru condiții meteorologice nefavorabile. Desenul, mult mai profund și cu un număr mai mare de lamele pentru a facilita aderența acestuia, ne ajută, de asemenea, să îl identificăm.

Banda de rulare a anvelopelor de iarnă este proiectată precis pentru a adera la gheață sau zăpadă. Șanțurile sale mici mușcă în zăpadă, gheață și lapoviță, dispersând apa cu viteză mare. Datorită acțiunii lor, garantează o tracțiune mai mare pe drumuri înzăpezite, înghețate sau umede. Acest lucru împiedică alunecarea roților și, prin urmare, reduce distanța de frânare.

Pe de altă parte, canelurile mai adânci prind și rețin zăpada pentru a facilita aderența pe zăpada compactată. Funcția sa este de a ajuta anvelopele să evacueze apa pentru a reduce riscul acvaplanării, fenomen prin care mașina pierde complet contactul cu suprafața și pierde controlul.

Comparativ cu lanțurile, anvelopele special concepute pentru a conduce în condiții nefavorabile oferă avantajul că odată ce zăpada a trecut, puteți să continuați să conduceți. Cu toate acestea, atunci când temperaturile cresc, trebuie să le înlocuim cu anvelope convenționale, deoarece performanța lor este mai bună.

Ca și anvelopele convenționale, anvelopele de iarnă necesită întreținere. Trebuie să verificăm presiunea conform instrucțiunilor producătorului și să o facem la rece. De asemenea, este o idee bună să verificați banda de rulare a anvelopei . Pentru a putea adera în prezența ploii, a gheții sau a zăpezii, aceasta trebuie să aibă o adâncime de peste 1,6 milimetri.

În caz contrar, acestea nu sunt eficiente și pot provoca o situație riscantă din cauza lipsei lor de aderență. De fapt, aceasta este una dintre principalele deficiențe constatate în recenziile ITV.

Soluția alternativă: anvelopele all-season

Anvelope pentru toate anotimpurile

Anvelopele All Season pot fi utile în unele locuri în care temperaturile nu variază excesiv între diferite anotimpuri, deoarece își fac treaba în condiții meteorologice diferite, dar nu se remarcă în niciun fel.

Le vei putea folosi pe tot parcursul anului, dar în niciun caz nu vei obține performanțe optime de la mașină.

Ce ar trebui să aveți în vedere când conduceți iarna:

  1. Interesați-vă despre starea drumurilor

Urmăriți știrile meteo, ascultați emisiunile radio și verificați aplicațiile care arată temperaturile și precipitațiile în diverse zone din țară.

  1. Viteză moderată

Când condițiile meteorologice sunt nefavorabile, trebuie luate măsuri de precauție extreme.

  1. Verificați uzura anvelopelor

Verificați întotdeauna și presiunea anvelopelor și adâncimea benzii de rulare.

  1. Respectați distanța de siguranță

Distanțele de frânare cresc pe drumurile înzăpezite sau înghețate. Nu calcați sau eliberați frânele în mod repetat. Dacă aveți frâne ABS, este de preferat să exercitați o presiune uniformă și susținută asupra pedalei.

  1. Folosiți o treaptă superioară pentru a începe.

Dacă roțile se rotesc, vehiculul ar putea să se scufunde mai mult în zăpadă.

  1. Aveți grijă la straturile de gheață

Moderați-vă ușor viteza atunci când treceți prin locuri unde gheața tinde să se acumuleze, cum ar fi podurile și treptele.

  1. Când mașina se blochează

Nu accelerați prea mult dacă mașina se blochează în zăpadă, riscați să vă scufundați.

Foto: Qendo/Unsplash