Cancelarul german Angela Merkel sosește în această după-amiază la Chișinău

Autoritățile din Republica Moldova au făcut pregătiri timp de câteva săptămâni pentru vizita de nici o zi a oficialului german.

Angela Merkel sosește la Chișinău în jurul orei 14.35. Ea va fi întâmpinată la aeroport de premierul Vlad Filat, în cadrul unui ceremonial oficial, repetat de câteva zile de Garda de Onoare a Ministerului Apărării.

Traficul a fost restricționat în centrul Chișinăului, iar pe străzi au fost arborate pe lângă drapelul Republicii Moldova și cel al Uniunii Europene și cel al Germaniei. Șoferii au fost sfătuiți folosească transportul în comun, iar comercianții de băuturi răcoritoare din centrul Capitalei nu vor ieși azi la lucru.

2000 de polițiști vor asigura ordinea publică, în vreme ce agenți speciali din Republica Moldova și Germania se vor ocupa de protecția membrilor delegației germane.

După întâlnirea cu premierul Vlad Filat, cancelarul Angela Merkel va discuta cu reprezentanții oamenilor de afaceri și cu lideri ai fracțiunilor parlamentare. Comuniștii au cerut o întrevedere separată cu Angela Merkel. Cancelarul german se va vedea și cu președintele Nicolae Timofti, iar în jurul orei 18.00 va ține un discursc public, apoi va depune flori la monumentul lui Ștefan cel Mare.

Vizita cancelarului Angela Merkel la Chișinău a suscitat o serie de comentarii. Unii analiști susțin că Germania ar sprijini ideea federalizării Republicii Moldova, poziție similară cu cea a Moscovei, în vreme ce alții sunt de părere că această vizită va duce la o apropiere a Moldovei de Uniunea Europeană. Nu sunt excluse nici discuțiile privind reglementarea conflictului transnistrean.