Confidenţialitate

CANADA: Se acutizează criza guvernamentală

Generată de o afacere de corupție, criza guvernamentală din Canada se acutizează, relatează BBC.

Ministrul Jane Philpott, șefa Consiliului Trezoreriei, și-a anunțat demisia.

Premierul Justin Trudeau şi-a remaniat echipa, vineri, după demisia lui Jody Wilson Raybould din executiv, care a declarat că a fost supusă unor presiuni din partea executivului pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania SNC-Lavalin este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni.

”Între septembrie şi decembrie 2018, am fost supusă unor presiuni constante din partea mai multor persoane din cadrul guvernului pentru a interveni politic (…), astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin”, a mărturisit aceasta în timpul audierilor din parlamentul de la Ottawa.

În ianuarie, Wilson Raybould a fost transferată la ministerul pentru veterani, din fruntea căruia a demisionat luna trecută.

Justin Trudeau l-a numit ministru pentru problemele veteranilor pe Lawrence McAulay, de la Ministerul agriculturii, care a fost preluat de Marie Claude Bibeau. De asemenea, premierul a numit-o pe Maryam Monsef ministru pentru dezvoltare internaţională, rol pe care îl va exercita în paralel cu cel de ministru pentru femei şi egalitatea de gen.

Înţelegerea amiabilă evocată de fosta titulară de la Justiţie ar fi însemnat pentru SNC-Lavalin evitarea unui proces lung şi costisitor în urma căruia, în cazul unei condamnări, companiei i s-ar fi interzis obţinerea oricărui contract public timp de zece ani, ceea ce ar fi putut compromite viitorul acestei societăţi ce are aproxiomativ 50.000 de angajaţi în Canada şi alţi circa 9.000 în alte ţări.

SNC-Lavalin este acuzată din anul 2015 într-un dosar de corupţie pentru că ar fi dat 48 de milioane de dolari canadieni (32 de milioane de euro) mită unor responsabili din Libia, între anii 2001 şi 2011, pe vremea când această ţară era condusă de dictatorul Muammar Gaddafi.

Opoziția cere demisia întregului cabinet condus de Justin Trudeau.