Campania PSD pentru prezidentiale reinvie tezele nationaliste

Echipa lui Victor Ponta de campanie lansează o nouă teorie: Klaus Iohannis vrea să ‘rupă’ Ardealul.

După ziua de duminică, harta României arată clar că în teritoriul mărginit de Carpați, Klaus Iohannis a fost preferatul alegătorilor. În schimb, județele din Moldova, Muntenia, Dobrogea și Oltenia sunt colorate în roșu. Pornind de la această realitate, PSD încearcă să facă strategii pentru a recupera handicapul din Ardeal. Mai mult, un pericol ar paște unitatea națională: Klaus Iohannis vrea să rupă Ardealul. Este un motiv de îngrijorare, afirmă președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea.

De aceea, Liviu Dragnea a anunţat că va merge personal în week-end în Transilvania pentru a se ocupa de reorganizarea filialelor PSD, care au avut rezultate slabe la alegeri. În plus, se bazează pe sprijinul tuturor forțelor politice pentru a câștiga alegerile, inclusiv pe ‘partidul poporului român’, care ‘nu are cum să-l susțină pe Klaus Iohannis’.

Antiteza români-străini apare și în discursurile liderului PSD, Victor Ponta. Candidatul la prezidențiale a declarat la o ședință a partidului că nu vrea ‘sa ne mai dea ordine strainii’.

Tema a fost preluată și de președintele Consiliului Județean Galați. El însuși scriitor, Nicolae Bacalbașa recită din Mihai Eminescu pentru a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă străinii: ‘Cine o îndrăgi străinii/ Mânca-i-ar inima câinii’. Întrebat dacă principalul defect al lui Iohannis îl reprezintă faptul că este etnic german, Bacalbaşa a continuat, citez: ‘principalul defect al domnului Iohannis este că reprezintă interese străine’.

Bombardat de toate aceste acuzații, candidatul ACL, Klaus Iohannis, spune că își dorește să fie un președinte pentru o Românie puternică și unită și spune că ‘Victor Ponta minte’.

În primul articol al legii fundamentale a țării, se arată că România este patria comună și indivizibilă a tuturor cetățenilor săi, fără deosebire de rasă, de nationalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenență politică, de avere sau de origine socială.