Confidenţialitate

Camera Lorzilor respinge planul Guvernului Boris Johnson de modificare a Acordului Brexit

Premierul Regatului Unit ceruse Parlamentului să voteze o lege prin care provincia britanică Irlanda de Nord să nu mai funcționeze după reglementările comunitare, așa cum este prevăzut în acord.

Guvernul Boris Johnson vrea să retrimită legea care ar anula statutul special al proviciei britanice Irlanda de Nord în Camera Comunelor, care a aprobat textul prezentat iniţial.

După ce proiectul lui Boris Johnson nu a reușit să treacă de votul forului superior al Parlamentului de la Londra, lidera opoziției din Camera Lorzilor a declarat că premierul britania ar trebui să accepte înfrângerea și ar trebui să se concentreze pe reconstruirea reputației internaționale a Marii britanii.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană pe 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează până la finalul acestui an, Marea Britanie continuă să aplice reglementările Uniunii Europene.

Premierul Boris Johnson speră că până la părăsirea definitivă a blocului comunitar să încheie negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale.

Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt.

Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor, în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a avertizat că Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru scenariul încheierii fără niciun acord a tranziţiei post-Brexit.