Confidenţialitate

Camera Deputaților: Comisia de Sănătate va cere de la CNAS date despre îngrijirile la domiciliu

Presupusele ilegalități comise de conducerea CNAS intră în atenția Parlamentului.

Comisia de sănătate a Camerei Deputaților va cere instituției date despre decontările efectuate pentru îngrijirea la domiciliu.

În ședința de marți va fi trimisă o solicitare oficială către CNAS, spune, la Europa FM, șeful comisiei de sănătate – deputatul Florin Buicu.

Demersul are loc în contextul în care procurorii DNA susțin că bolnavii aflați în fază terminală sau imobilizați la pat ar fi fost dați la o parte, tratamentele lor fiind refuzate în funcție de interesele conducerii CNAS.

 

Procurorii DNA susțin, între altele, că reprezentanții CNAS au decontat mari sume de bani pentru….pacienți fictivi.  S-ar fi scris dosare întregi pentru persoane care, în realitate, nu existau.

Câți români cu probleme de sănătate reale au avut de suferit? – iată ce vrea să afle comisia de sănătate a Camerei Deputaților.

Este adevărat că, fiind o anchetă în curs, vom putea afla sau vom putea fi informați despre lucrurile care poti fi făcute, să spunem, publice.

Vom solicita o informare despre subiectul îngrijirilor la domiciliu, într-un context mai larg: despre sumele alocate, despre numărul de pacienți care au primit tratament, despre numărul pacienților care au solicitat tratament, dar nu au putut beneficia”, a spus, la Europa FM, deputatul Florin Buicu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cuvântul anchetă nu este un cuvânt potrivit, este vorba de o audiere (…) scopul acestei audieri fiind de informare pe un anumit subiect”, a adăugat deputatul.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În funcție de date, reprezentanții CNAS ar putea fi chemați la audieri în Parlament – mai spune, la Europa FM,  deputatul Florin Buicu.


Conducerea CNAS, în atenția procurorilor DNA

Procurorii spun ca bolnavi aflati in faza terminala sau imobilizati la pat ar fi fost dati la o parte.

Tratamentele lor erau refuzate.

Prioritate au avut decontari pentru pacienti fictivi. Angajati din Casa Nationala de Asigurari de Sanatate scriau dosare intregi pentru pacienti care in realitate nu existau. Si virau pentru aceste dosare sume mari de bani.

Fostul președinte CNAS – Marian Burcea – a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Pentru a nu fi prinsi, angajatii implicati in frauda întocmeau, în fals, raportări lunare de servicii medicale necesare decontărilor. In paralel, intrau ilegal in sistemul informatic al CNAS si  introduceau acolo date care sa dovedeasca faptul ca serviciile medicale au fost efectuate în realitate.

In toata afacerea este implicata si o societate care ofera asistenţă medicală la domiciliu. Functionari din cadrul Casei Nationale de Asigurari si ai Casei de Sanatate din Capitala, dar si functionari catre ar fi trebuit sa mearga in control ar fi pretins foloase materiale de la reprezentanta unei societăţi respective, în schimbul renunţării la controale ce vizau desfasurarea activitatii de ingrijire la domiciliu.

La un moment dat a existat si un control al Curtii de Conturi.

Pentru a trece cu bine de control, procurorii spun ca persoane din sistemul asigurărilor de sănătate au facut totul pentru a acoperi decontarea de medicamente fictive.

Astfel, medicamente  în valoare de 33 de milioane de lei au fost decontate prin întocmirea frauduloasă a unor documente medicale de natură să creeze impresia că neregulile gasite de Curtea de Conturi se încadrau într-o excepţie prevăzută în anumite norme ce ar fi fost elaborate de CNAS.

Mai multe detalii AICI