Confidenţialitate

Calitatea aerului în București, disponibilă în timp real pe o hartă online

10 stații fixe și 2 stații mobile, amplasate în puncte considerate de specialiști drept relevante măsoară calitatea aerului din București. Stațiile măsoară parametri de PM10 (pulberi cu diametrul de sub 10 microni), PM2,5 (pulberi cu diametrul mai mic de 2,5 microni), CO (monoxid de azot), NO2 (axid de azot) și SO2 (dioxid de sulf). Stațiile fac măsurători la intervale fixe, de 15 minute, iar pe baza acestor măsurători se stabilesc medii orare și se calculează Indicele de Calitate a Aerului.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este responsabilă pentru 29% din decesele cauzate de cancerul la plămâni, 24% din decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale și 43% din decesele cauzate de boala pulmonară obstructivă cronică. O serie de studii au arătat o legătură cauzală clară între poluarea aerului și afecțiuni grave precum demență și boli cardiovasculare.

Începând de anul viitor, bucureștenii se pot implica în această monitorizare prin adoptarea unor senzori pe care să-i țină în funcțiune acolo unde locuiesc pentru cel puțin un an și jumătate.

Platforma pentru măsurarea calității aerului din București poate fi accesată gratuit la adresa https://aerlive.ro/.

Proiectul aerlive.ro este susținut prin Fondul IKEA pentru Mediul Urban, finanțat de IKEA România și gestionat de Fundația Comunitară București.