Caldura s-ar putea scumpi cu pana la 38% de la 1 ianuarie 2015

Sunt vizați românii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

De la 1 ianuarie, odată cu liberalizarea pieței energiei, gazele se vor scumpi. Acest lucru va duce și la creșterea facturii la întreținere, afirmă Iulian Iancu, președintele Comisiei parlamentare de Servicii si Industrii.

Reprezentanții Comisiei susțin că gigacaloria s-ar putea scumpi cu până la 38 la sută de la 1 ianuarie, dacă nu se iau măsuri. Majorarea îi vizează pe românii racordați la sistemul centralizat de încălzire.

În replică, Departamentul pentru Energie din cadrul Guvernului a anunțat printr-un comunicat de presă că prețurile plătite de consumatorii casnici pentru gazele naturale vor rămâne neschimbate de la 1 ianuarie 2015. Nu precizează ce se întâmplă cu prețurile pentru consumatorii industriali, care afectează indirect și populația.

Tocmai de aceea, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a cerut Departamentului cA CET-urile să fie incluse in rândul consumatorilor reglementati de gaze începând cu 1 ianuarie 2015, pentru a nu crește prețurile la energia termică. Șeful ANRE, Niculae Havrileț, a adăugat că va fi elaborată o Ordonanță de Urgență prin care prețurile pentru consumatorii industriali și cei casnici să fie aduse la același nivel. Șeful ANRE crede că executivul nu are nevoie de aprobarea Comisiei Europene pentru a da această ordonanță.