Confidenţialitate

Canada: Temperaturile au ajuns la 46 de grade Celsius

În Canada se înregistrează temperaturi record: peste 46 de grade Celsius au arătat duminică termometrele în Columbia Britanică.

Este cea mai ridicată temperatură din ultimii 84 de ani înregistrată în această țară.

Și Statele Unite vecine au avertizat populația că urmeaă un val de căldură extremă.

Pînă acum, recordul de cea mai ridicată temperatură din Canada fusese inregistrat in 1937 in nord estul orașului Vancouver.  Acum, în Canada de vest, în districtul British Columbia, duminică au fost 46,6 grade.

Chiar și o piscină în aer liber a fost închisă pentru că era prea cald. Vânzările de aparate de aer conditionat și ventilatoare si implicit si consumul de energie au crescut vertiginos.

Un expert climatolog a spus că este mai cald decât în Dubai, cu temperaturi de aproape 47 de grade.

Canicula este și în Statele Unite în această săptămînă, din California însorită pînă în statul Idaho, vor fi atinse temperaturi la un nivel periculos de ridicat si chiar istorice, cu peste 10-15 grade peste valoarile normale.

În Seattle și Portland – orașe cunoscute pentru zilele ploioase, acum se vor confrunta cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Fermierii se grăbesc să culeagă recolte înainte ca valul de căldură să distrugă fructele, așa că se trezesc dis de dimineață pentru a nu prinde temperaturi insuportabile.

Recent, cele mai puternice economii – SUA, Marea Britanie, Canada, Japonia, Germania, Franţa şi Italia) s-au angajat să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice, fără a evoca însă prea mulţi paşi concreţi, în special în ce priveşte renunţarea la cărbune. Canada a afirmat că-şi va dubla angajamentul pentru climă, oferind 5,3 miliarde de dolari canadieni (4,4 miliarde dolari SUA) pe următorii cinci ani.