Confidenţialitate

Caise şi nectarine din Turcia, retrase de pe piaţa din România din cauza pesticidelor

Mare atenție la fructele pe care le cumpărați.

Autoritatea Sanitar-Veterinară a depistat mai multe loturi de caise și nectarine aduse din Turcia cu reziduuri de pesticide peste limita admisă. Din păcate, mare parte din cantitatea de fructe a fost deja scoasă la vânzare.

 

În perioada 5-11 mai, autoritățile sanitar-veterinare au controlat aproape 350 de transporturi de legume și fructe provenite din străinătate. În două loturi de caise și nectarine aduse din Turcia au depistat o depășire a cantității maxime admise de fungicid.

Este vorba despre un lot de 250 de kilograme de caise, din care două treimi au fost deja vândute. Restul cantității de fructe, depistate într-un depozit, a fost distrus.

În cazul nectarinelor este vorba despre o cantitate de peste două tone, iar inspectorii sanitarii au cerut retragerea acestor fructe de la vânzare.

Potrivit Autorității Naționale Sanitar-Veterinare, depășirea limitelor admise de fungicid nu produce efecte toxice în cazul unui consum imediat, dar afectează sănătatea, în urma unui consum îndelungat al produselor contaminate.