Confidenţialitate

Caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii pot fi folosite la circ

Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat proiectul de hotărâre care interzice folosirea animalelor în circuri şi expoziţii.

Excepţie de la proiect fac, însă, caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii.

Municipalitatea argumentează că animalele folosite în circuri şi expoziţii suferă şi sunt predispuse unor probleme de sănătate, întrucât numerele pe care acestea le prezintă “necesită tehnici extreme de constrângere fizică”, precum înfometarea şi utilizarea de bice, bare metalice şi şocuri electrice.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 37 de voturi „pentru” şi un vot „împotrivă”.

La articolul 1 din proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, municipalitea se referă la animalele “aparţinând subîncregăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură”, însă din expunerea de motive reiese că este vorba doar de animalele sălbatice.

După articolul 1, a fost introdus articolul 2, fiind un amendament propus de preşedintele de şedinţă, Orlando Culea şi aprobat de consilierii generali. Astfel, de la prevederile articolului 1 din proiectul de hotărâre fac excepţie: caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii.

Un alt amendament a fost propus de Lucian Iliescu, consilier PMP, care susţine că „circul fără animale nu este nimic.

„Interzicerea folosirii animalelor în circuri nu a fost foarte bine primită de către copii şi de către cei cărora le place circul. Aş dori, peste amendamentul dumneavoastră, să ne gândim şi să aducem o virgulă şi pentru alte animale domestice. Dacă nu, haideţi să le enumerăm. Eu aş propune pisici, cămile, lame, acele căpriţe iordaniene. Circ fără animale nu este nimic. Vorbim despre animale domestice, nu sălbatice”, a declarat Lucian Iliescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Matei Ţugui, din parte grupului USR, a propus, la rândul său, un amendament care prevede „interzicerea oricărei forme de publicitate pe teritoriul municipiului Bucureşti care promovează vizual şi audio spectacole de circ ce au în program dresuri de animale, chiar dacă aceste spectacole urmează să se desfăşoare oriunde altundeva în afara administraţiei municipiului Bucureşti”.

Amendamentele propuse de consilierii USR şi PMP au fost automat respinse.

În expunerea de motive a proiectului aprobat în şedinţa CGMB se arată că “spaţiile în cuştile şi ţarcurile de circ şi de expoziţii nu pot acoperi necesităţile acestor specii care parcurg distanţe mari în libertate sau care trăiesc în grupuri extinse în sălbăticie. (…) Cele mai afectate sunt felinele mari, precum leii şi tigrii”.

Municipalitatea îşi argumentează propunerea pe de-o parte pentru că se folosesc bice, bare metalice şi şocuri electrice pentru ca animalele din circuri să facă diverse trucuri pentru spectacole, fiind astfel predispuse la probleme de sănătate şi de comportament, iar pe de altă parte pentru că circurile nu asigură facilităţi pentru bunăstarea animalelor, existând inclusiv restricţii de hrană şi apă, de mişcare, dar şi de interacţiune.

La sfârşitul lunii ianuarie, dresura de animale a fost eliminată din obiectul de activitate al Circului Globus, dupa ce 11 animale au murit, în urma unui incendiu. Animalele Circului Globus vor fi relocate.