Confidenţialitate

Bursele europene scad odată cu creșterea tensiunilor dintre SUA și China

Piețele europene au scăzut vineri, pe fondul tensiunilor în creștere dintre SUA și China. Declinul, în ciuda avansului din cursul săptămânii relaxării restricțiilor, relatează CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 pan-european a scăzut cu 1,2%, acțiunile companiilor auto, cu un minus de 2,7%, conducând plutonul.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, este așteptat să organizeze vineri o conferință de presă „cu privire la China”, iar piețele se așteaptă la o suplimentare a tensiunilor dintre cele mai importante superputeri economice ale lumii.

Piețele asiatice au scăzut vineri, după ce Congresul național chinez a aprobat noua lege a securității, joi, indicele Hang Seng din Hong Kong scăzând cu 0,7%.

Anunțul conferinței de presă a lui Trump a făcut ca Wall Street să piardă câștigurile zilei în ultima oră de tranzacționare, toți indicii majori închizându-se în teritoriu negativ pentru prima dată în ultimele trei zile.

Sectorul auto european a foat afectat de informațiile despre Renault, care discută cu sindicatele o restructurare în masă a operațiunilor sale franceze, care ar viza încetarea producției în mai multe fabrici, producătorul auto urmând să renunțe la 15.000 de locuri de muncă în întreaga lume, în speranța de a supraviețui căderii vânzărilor.

Acțiunile Rolls-Royce au continuat să scadă, cu peste 7,5% după ce S&P a redus ratingul de credit al producătorului de mașini de lux și a motoare de avion la categoria „junk”.

La București indicele BET înegistra un minus de 0,59% la mijlocul zilei, majoriatea celor mai lichide acțiuni consemnând scăderi de sub un procent.