Confidenţialitate

Bursele europene deschid în scădere

După un weekend în care mai multe țări au înăsprit măsurile de izolare, în încercarea de a limita răspândirea noului coronavirus, piețele financiare europene au deschis, luni dimineață, în scădere, notează Reuters.

Indicii bursieri se mențin la minimul ultimilor 7 ani.

Cuprinși de panică, investitorii vând masiv acțiuni, iar analiștii se tem că recesiunea este iminentă pe Bătrânul Continent.

Șefa Comisiei Europene a anunţat, vineri, suspendarea regulilor privind disciplina bugetară în UE, o măsură inedită care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar pentru a lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus.

„Am promis că vom face totul pentru a sprijini companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru. Ieri am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile. Astăzi am declanşat o clauză pentru a relaxa regulile bugetare. Aceasta înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie”, a declarat Ursula von der Leyen într-un mesaj video publicat pe contul său de Twitter.

Miniştrii de Finanţe din cele 27 de state membre UE trebuie să valideze această suspendare cu prilejul unei videoconferinţe care va fi organizată săptămâna următoare.

Concret, clauza permite o derogare temporară de la Pactul de stabilitate şi creştere, care stabileşte regulile bugetare pentru statele care au adoptat moneda unică. Printre obligaţiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără şi prevederea care cere ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

Bruxelles-ul a promis o „flexibilitate maximă” în aplicarea prevederilor Pactului de stabilitate, în ideea de a da o gură de oxigen Italiei, ţară cu o situaţie financiară slăbită, însă aceasta a fost considerată insuficientă în faţa consecinţelor economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus.

Duminică seara, guvernul italian a interzis călătoriile pe teritoriul țării. Bilanțul epidemic a depășit 5.400 de decese în Peninsulă.

Franța a impus carantina pentru populație.

Germania a sporit măsurile de distanțare socială, interzicându-le cetățenilor să circule câte doi pe stradă.