Confidenţialitate

Bursele cad din nou; barilul de petrol este la minimul ultimilor 18 ani

Prețul petrolului a scăzut cu 8% luni, pe fondul evoluției negative a burselor și al temerilor că oprirea economiei pe plan global, cauzată de pandemie, ar putea dura câteva luni, relatează Reuters.

Preul petrolului Brent a scăzut la 22 dolari barilul în această dimineață, afectând și așa-numitele petrovalute, cum sunt rubla, poso-ul mexican sau rupia indoneziană.

În același timp piețe asiatice și cele europene văd roșu pe linie. La București, indicele BET este în scădere cu 0,72% la ora 12:30, pe un nivel redus al tranzacțiilor.

Dolarul american a revenit la creștere, înregistrînd un plus de 0,6% ân raport cu euro și lira sterlină. Vineri, Marea Britanie a devenit prima economie importantă care a suferit o reducere a ratingului de credit din cauza coronavirusului.

„Aceasta este cea mai rapidă corecție pe care am văzut-o în 30 de ani de activitate”, a declarat Stephane Monier, șeful de investiții al Lombard Odier despre prăbușirile din acest an de pe piețele globale.

JPMorgan estimează că PIB global ar putea contracta cu o rată anualizată de 10,5% în prima jumătate a anului.

Ca urmare, băncile centrale fac eforturi pentru a consolida activitatea economică, prin reduceri de dobânzi și campanii masive de cumpărare de active, care au redus tensiunile de lichiditate pe piețe.

Rodrigo Catril, un senior strateg FX la NAB, a declarat că principala întrebare pentru piețe este dacă stimulii vor fi suficienți pentru a ajuta economia globală să reziste la șoc.

Prețurile petrolului au fost, de asemenea, lovite de lupta pentru cotă de piață dintre Arabia Saudită și Rusia, chiar dacă restricțiile de transport global au limitat cererea.

Prețurile futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 8%, sau 2 dolari, la 22,50 dolari la baril – cel mai mic din ultimii 18 ani, iaar prețurile futures pentru petrolul american WTI a scăzut până la 19,92 dolari barilul, în apopierea minusului din 2002.