Burgenland, Austria. O lecție de turism (3)

Am lăsat la final St Martin’s Therme and Lodge din Frauenkirchen, un complex construit recent în apropierea Parcului Natural Neusiedler See-Seewinkler, regiune desemnată patrimoniu național UNESCO.

Aflate la 10 km de granița cu Ungaria, hotelul de 4 stele + și lacul artificial adânc de 12 metri au fost realizate în ultimii 3 aniși grija pentru natură se vede în fiecare colțișor.

Constructorii au avut de îndeplinit câteva condiții stricte: să folosească materiale în culori naturale, pentru ca hotelul să nu facă notă discordantă cu peisajul, iar la centrul Spa au fost montate geamuri speciale, care sa împiedice păsările să se lovească de ele. St. Martins Therme & Lodge înseamnă wellness și aventură, într-un domeniu întins pe 40 de km² (foto1).

Pe lângă spațiul foarte mare de bazine cu apă termală, cinci tipuri diferite de saune și băi cu aburi, și tratamente de revigorare cu extracte din plante și struguri, punctul de rezistență al complexului îl reprezintă expedițiile safari, cu ghizi specializați în biologie și geologie (foto 2,3,4 si 5). Nu e loc de plictiseală: de-a lungul a 3 sau 4 ore, turiștii pot urmări spectacolul oferit de cele peste 320 de specii de păsări, bivolii de stepă, măgarii albi și ultimii cai sălbatici din lume, rasa Przewalski, sau pot observa stelele cu lunetele puse la dispoziție de gazde (foto 6).

Pe timp de iarnă, oaspeții sunt învățați să recunoască urmele lăsate de animale prin zăpadă și pot vedea, prin binocluri, locurile de hibernare ale acestora. Special pentru copii, St. Martins oferă un club de descoperiri, în care cei mici învață – jucîndu-se – despre plantele și animalele din Parcul Național.

Un amănunt deloc de neglijat: terenul din rezervație aparține persoanelor particulare, dar statul austriac le plătește acestora o alocație pentru ca totul să rămână neatins. După cum se vede, austriecii de la St Martins au găsit rețeta perfectă pentru a face din orice concediu unul reușit.

Chiar și atunci când vremea nu ține cu turiștii (deși regiunea se bucură de soare 300 de zile din an), aceștia se pot retrage în spațiile de relaxare sau în vinotecă, unde pot degusta cele peste 60 de vinuri produse în regiune.