Bunica şi bicicleta – direct pe Drum cu prioritate

O mai ştiţi pe bunica? Ei, cum … care bunica?! Bunica de pe bicicletă! Pe la jumătatea lunii iulie, am pus pe pagina de Facebook Radio Europa FM, Drum cu Prioritate, o fotografie cu femeia de 84 de ani … pe bicicletă. Aţi îndrăgit-o pe loc pe Florica Bregar, din satul Galda de Sus, judeţul Alba, care -la vârsta ei- merge sprintenă pe bicicletă la grădină, la vie sau la moară. Povestea ei, spusă în câteva rânduri şi o fotografie pe Facebook, a adunat în câteva ore mii de like-uri şi comentarii. I-aţi urat sănătate, i-aţi spus “bravo, bunica” şi aproape că unii o invidiaţi.

IMG_6747

Şi nouă ne-a plăcut bunica, aşa că ne-am tot gândit la ea. Tocmai se încheiase campania de pe DrumcuPrioritate prin care v-am oferit mai multe biciclete şi ne-am gândit că şi bunica din Galda de Sus merită o bicicletă nouă. Am luat legătura cu sponsorul nostru, prietenii de la DHS, şi le-am spus ideea noastră. Le-a plăcut  pe loc şi a doua zi aveam deja câteva modele de bicicletă din care să o alegem pe cea mai potrivită . Ne-am consultat, am studiat fiecare model în parte – în funcţie de greutatea şi înălţimea bunicii – iar Radu Constantinescu a avut ultimul cuvânt. “Asta să fie!” – a spus el şi a ales o bicicletă mov, fără cadru, cu un coşuleţ şic în faţă, lângă ghidon.

IMG_6712

Acum, că aveam bicicleta, trebuia să aflăm mai multe despre bunica. Am săpat un pic şi am făcut rost de numărul de telefon al doamnei Florica Bregar, din Galda de Sus, Alba. Recunosc, înainte de primul telefon, aveam emoţii. Dacă bunica nu vrea bicicleta de la noi? Dacă nu are încredere în noi? O fi auzit ea de Europa FM?

Primul telefon – prima surpriză! Femeia a acceptat cu simplitate şi cu bucurie gestul nostru şi a spus că ne aşteaptă cu drag la Galda de Sus! Am mai aflat la primul telefon că are 4 copii, 6 nepoţi şi 2 strănepoţi! Până să plecăm spre Galda am mai vorbit de câteva ori. De fiecare dată era în grădină: ba cu roşiile, ba cu mazărea, ba îngrijind de păsările care îi umplu curtea.

Într-o dimineaţă deja călduroasă, am pus bicicleta pe maşina radioului şi am plecat spre bunica din Alba o întreagă echipă: Radu Constantinescu – realizatorul emisiunii Drum cu prioritate, Liliana Nicolae – producător Drum cu prioritate, Valentin Pop – de la pagina de web, dotat cu o cameră de filmat şi Daniel Gudac – la volan.

IMG_6709

A urmat un drum de mai bine de 4 ore, traversând două bucăţi de autostradă (Bucureşti-Ploieşti şi Sibiu – Orăştie), Dealul Negru şi spectaculoasa Vale a Oltului, cu o bicicletă mov cocoţată pe maşină! Acasă la doamna Florica Bregar ne aşteptau 3 generaţii: bunica – emoţionată , îmbrăcată cu hainele ei de sărbătoare şi bucuroasă de oaspeţii de la Bucureşti – a pus pe masă o bucată de slănină, cu ceapă şi brânză. Alături – unul dintre fiii ei şi unul dintre nepoţi. Cel care-i oferise bicicleta pe care o văzusem şi noi, iniţial, în fotografia de pe www. ziarulunirea.ro.

bunica

Povestea bunicii din Galda de Sus este una pe care nu o s-o vedeţi vreodată la televizor. S-a născut într-o familie cu încă 6 copii. A mers la şcoală doar până-n clasa a V-a. În rest, a muncit alături de familia ei. La câmp, la vie, cu animalele. După ce s-a căsătorit, muncii la câmp şi acasă i s-a adăugat creşterea copiilor, ceea ce nu a fost deloc simplu. Mai ales că – pentru câţiva ani – a trebuit să-i crească singură. Soţul ei a fost arestat din motive religioase.

Pentru că avea multe de făcut şi nu era uşor, pe la 23 de ani s-a urcat prima dată pe bicicletă şi a văzut cât de mult o ajută faptul că poate să ajungă mult mai repede acolo unde avea treabă. La grădină, la vie sau la moară. Şi, iată, aşa bicicleta a însoţit-o de-a lungul vieţii. Acum, la 84 de ani, e mai greu la deal. Atunci coboară, ia bicicleta de coarne şi o împinge uşor până-n vârful dealului. Apoi se urcă la loc şi pedalează mai departe cu uşurinţă. Ultima bicicletă pe care o are – un Pegas – a fost primită de unul dintre nepoţi, la vârsta de 3 ani. La un moment dat, a fost adusă spre păstrare la casa bunicii, numai că bunica nu a lasat-o să ruginească în magazie, ci a folosit-o din plin.

De fapt, munca şi pedalatul o ţin pe Florica Bregar plină de viaţă, la 84 de ani, iar casa ei se umple de sărbători – şi nu numai – de copiii ajunşi la casele lor, de nepoţi şi de strănepoţi, care se strâng în jurul mesei şi încearcă să înveţe de la bunica să trăiască frumos. Noi îi urăm doamnei Florica Bregar să aibă drum cu prioritate cu bicicleta, oriunde ar merge!

Bicicleta n-ar fi ajuns la bunica din Alba fără sprijinul:DHS:

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS